Leňochy si skutočne svoje meno zaslúžia, zistili biológovia

Tím biológov starostlivo sledoval lenivosť tohto zvieraťa a teraz potvrdil, že leňochy si svoje meno plne zaslúžia. Obzvlášť leňochy trojprsté dotiahli umenie lenivosti do starostlivo prepracovaného a veľmi pomalého rytmu, v ktorom hrá dôležitú úlohu jeden druh mory.

03.02.2014 11:30
20-lenochod-3x Foto:
Leňochy sú také lenivé, že si potravu pestujú v kožuchu.
debata

Predstavte si tvora takého lenivého, že sa kŕmi z vlastnej kožušiny a k pohybu sa donúti len raz týždenne, aby uľavil prirodzenému nutkaniu vylučovacieho ústrojenstva. Presne taký je, ako zistili vedci, jeden druh leňocha.

Leňochy žijú zavesené vo vetvách stromov, kde sa živia prevažne ich listami. Raz týždenne zostupujú dole kvôli vylučovaniu na zemi, čo je riskantné dobrodružstvo, ktoré ich vystavuje predátorom. Je pre ne však nutné nielen kvôli úľave pre črevá. Podľa vedeckej štúdie, ktorú zverejnil odborný časopis Proceedings of the Royal Society B, pri tomto zostupe nakladú mory žijúce v kožušine leňochov vajíčka do čerstvého trusu. Tu sa vyvinú larvy, premenia sa na dospelé jedince a vyletia do konárov stromov, kde sa pripoja k zvyšku kolónie v kožuchu leňocha.

Mory tu v istom zmysle fungujú ako hnojivo a zvyšujú hladinu dusíka v kožušine, ktorá prospieva rastu rias. Zdrojom dusíka môžu byť malé kúsky trusu, ktorý na morách priľne pri liahnutia z larvy. V chĺpkoch leňochovej srsti sa zachytáva dažďová voda, s ktorej pomocou riasy hydroponicky rastú. A leňoch si tak na vlastnom kožuchu pestuje záhradku, z ktorej môže odhrýzať, aby si spestril jednostrannú listovú stravu, dodali vedci. „Táto zložitá symbióza posilňuje základné aspekty správania leňochov. A môže ešte posilňovať ich lenivosť,“ uviedli vedci v zhrnutí štúdie.

Leňochy dvojprsté majú dlhú a hustú hnedú srsť, ktorá rastie opačným smerom, ako je bežné. To leňochy chráni pred dažďom, pretože voda môže stekať smerom od brucha k chrbtu a na zem, a preto sa srsť nepremočí. V prírode majú srsť zelenkastú, čo však nespôsobuje farbivo srsti, ale zelené riasy, ktoré na leňochoch rastú na povrchu vo zvláštnych žľaboch a poskytujú tým leňochom ochranné sfarbenie. Leňochy majú celkovo dvadsať zubov.

Zaujímavé sú aj tým, že zuby nemajú potiahnuté sklovinou, ale riedkou a pórovitou zubovinou, do ktorej prenikajú šťavy z potravy, a preto získavajú zuby tmavohnedú farbu. Leňochy majú v pomere k svojmu telu obrovský žalúdok, ktorý keď je naplnený, môže zaberať aj celú brušnú dutinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leňoch #mora #srsť