Praveké zvieratá v Číne pochovala sopka

Za množstvo zachovaných pozostatkov prehistorických zvierat, ktoré sa nachádzajú vo vrstve sopečných usadenín v čínskej provincii Liao-ning, môže podľa čínsko-amerického vedeckého tímu asi rovnaký sopečný jav, aký postihol Pompeje v roku 79 nášho letopočtu. Informovali o tom vedci v žurnále Nature Communications.

07.02.2014 12:00
debata

Pred zhruba 125 miliónmi rokov v severočínskej oblasti plnej jazier, lesov a sopiek žili dinosaury, primitívne vtáky a ďalšie živočíchy. Dnes sú tu bohaté náleziská ich výnimočne dobre zachovaných a početných fosilizovaných pozostatkov. Odborníci začali hľadať odpoveď na otázku, ako k takému masovému úhynu a dobrej konzervácii došlo.

Medzinárodný výskumný tím, ktorý viedol Číňan Ťiang Pao-jü, dospel k záveru, že polohy zabitých zvierat, ich zuhoľnatené ostatky a ďalšie znaky pripomínajú obete v talianskych Pompejach, ktoré v 1.¤storočí počas niekoľkých hodín úplne zničila a zasypala prudká explózia sopky Vezuv.

Znovuobjavenie Pompejí v polovici 18. storočia na juhu Talianska pri Neapole a ich postupné odhaľovanie prinieslo dôležité poznatky. Vulkanický popol, ktorý mesto zasypal, dobre zakonzervoval budovy, predmety aj mnohé obete a umožnil tak spoznať vzhľad prosperujúceho starorímskeho mesta strednej veľkosti a život jeho obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Liao-ning #prahistorické zvieratá #Pompeje #slečný jav