Jazero v Bosne tajomne zmizlo a opäť sa objavilo

Príroda si nepekne pohráva s nervami obyvateľov dediny Gornja Sanica na severozápade Bosny. Menšie jazero na okraji tejto obce pred viac ako tromi mesiacmi náhle zmizlo a zanechalo po sebe priepasť, ktorá sa postupne rozširovala.

10.02.2014 12:30
Bosna, jazero, muž, kráter, Gornja Sanica Foto: ,
Muž hľadí na kráter pri bosnianskej dedine Gornja Sanica. Jazero pred tromi mesiacmi náhle zmizlo a zanechalo po sebe priepasť. Teraz sa veľká diera opäť naplnila vodou.
debata

Teraz sa veľká diera v zemi znenazdania opäť naplnila vodou, informoval na webe denník Nezavisna novine.

„Príroda nás neprestáva prekvapovať, pretože v priebehu iba niekoľkých dní sa jazero zase vytvorilo. Dúfame, že sa tak priepasť prestane šíriť a my budeme môcť opäť pokojne spať,“ citoval denník jedného z dedinčanov Hamdija Mesanoviča.

Miestni podľa denníka museli z miesta odstrániť niekoľko objektov, ktoré stáli na okraji priepasti a hrozilo, že sa zrútia do hlbín. Pre pokračujúce prepadávanie sa pôdy boli v nebezpečenstve aj neďaleko stojace obytné domy.

Podivný geologický úkaz prišli preskúmať odborníci zo Sarajeva, ktorí podľa Mesanoviča dospeli k záveru, že za všetko môžu tektonické pochody hlboko pod zemou. „Povedali nám len, že sú tu v podzemí veľké poruchy a nedá sa predvídať, čo sa v budúcnosti stane. Teraz dúfame, že sa problém vyriešil sám od seba,“ poznamenal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #geologický prieskum #bosna #jazero