Globálne otepľovanie si dalo pauzu pre víchrice v Pacifiku

Nezvyčajne silné vetry v oblasti Pacifiku sú údajne dôvodom útlmu globálneho otepľovania Zeme. Austrálski odborníci, ktorí to zistili, však zároveň varovali, že tento jav je len dočasný a že proces otepľovania bude čoskoro obnovený.

13.02.2014 14:30
globálne otepľovanie, klíma, more, jachta Foto:
Prudšie vetry údajne tlačia teplejšiu vodu hlbšie pod hladinu, čo spomaľuje tempo globálneho otepľovania.
debata (2)

Kritici teórie globálneho otepľovania našej planéty poukazovali v poslednom čase na to, že počas posledných 14 rokov stúpajú teploty pomalšie ako predtým. Podľa nich to svedčí o tom, že predpovede týkajúce sa katastrofálnych dôsledkov klimatických zmien sú prehnané.

Austrálski experti však teraz vo svojej štúdii dospeli k názoru, že za chladnejším počasím z posledných rokov sú nezvyčajne silné pasáty v tichomorskej oblasti vanúce od amerického kontinentu smerom na západ. Tieto víchrice tlačia teplejšie vody hlbšie pod hladinu oceánu a, naopak, hore sa dostávajú vody studenšie. Globálne otepľovanie, ktoré do veľkej miery vychádza z teploty oceánov, bude však čoskoro pokračovať, dodali.

Vedúci štúdie Matthew England z univerzity v austrálskom štáte Nový Južný Wales vyhlásil, že tichomorské vetry boli v posledných rokoch mohutnejšie, než predpokladali klimatické modely. Ide však o prirodzený jav a je veľmi pravdepodobné, že sa sila vetra vráti čoskoro opäť k normálu. „Fáza zosilnených pasátov, v ktorej sa teraz nachádzame, trvá spravidla niekoľko desaťročí. Teraz máme za sebou 12 až 13 rokov tých najsilnejších vetrov. Podľa nášho názoru ide o cyklus, v ktorom je možné očakávať návrat k normálnej úrovni. Potom bude globálne otepľovanie opäť naštartované a teploty budú zase výraznejšie rásť,“ dodal. Podľa Englanda pasáty nad rovníkovým Pacifikom silneli od 90. rokov a sú teraz dvakrát prudšie, než je obvyklé. Táto variácia pritom nebola zahrnutá do 50 klimatických modelov analyzovaných vedcami.

England tiež upozornil, že striedanie sily pasátov súvisí s takzvanou tichomorskou osciláciou, čo je jeden z najväčších oceánskych systémov prúdenia, ktorý prináša striedanie teplejšieho a chladnejšieho počasia. „Táto súvislosť umožňuje pochopiť, prečo otepľovanie klímy nie je pravidelný a kontinuálny jav, ale fenomén prejavujúci sa po etapách vždy medzi dvoma obdobiami s viac-menej stálymi teplotami,“ povedal výskumník.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #more #klima #globálne otepľovanie