Na Galapágoch sa objavila užovka

Na odľahlom ekvádorskom súostroví Gapalágy v Tichom oceáne našli hada, ktorý sa v tamojšom prostredí prirodzene nevyskytuje. To vyvolalo obavy o druhovú rovnováhu v citlivom ekosystéme súostrovia.

05.03.2014 17:30
debata (1)

Nejedovatú užovku zrazil na ostrove Santa Cruz automobil. Správa prírodnej rezervácie na Galapágoch potom v okolí začala pátranie po prípadných ďalších hadoch.

Prítomnosť exotického živočícha by mohla narušiť rovnováhu druhov na izolovaných ostrovoch. V žalúdku nájdeného plaza, mladého samčeka, neboli nájdené žiadne zvyšky potravy. Zatiaľ nie je jasné, ako sa had na Galapágy dostal.

Galapágy sú preslávené svojimi endemitmi, teda zvláštnymi druhmi zvierat, ktoré sa vyskytujú len tam. Patria medzi ne prehistoricky vyzerajúce jaštery a obrie suchozemské korytnačky. V roku 1835 na ostrovoch strávil šesť týždňov pozorovaním živočíchov britský prírodovedec Charles Darwin. Zrejme práve na základe výsledkov týchto pozorovaní usporiadal svoju základnú koncepciu prirodzeného vzniku a vývoja druhov evolúciou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #had #Gapalágy