Nový druh tyranosaura z Aljašky sa volá Nanuq

Obdobie kriedy bolo také teplé, že polárne ľadové čiapky prakticky neexistovali, a tak nič nebránilo dinosaurom rozšíriť sa aj na úplný sever amerického kontinentu.

13.03.2014 15:00
dinosaurus, Nanuqsaurus, Aljaška Foto:
Nanuqsaura našli na severe Aljašky blízko polárneho kruhu.
debata (2)

Medzi nimi bol aj menší bratranec druhu Tyrannosaurus rex, ktorého fosílie na severnom pobreží Aljašky sa podarilo objaviť americkým paleontológom. Nový druh pravekého mäsožravca dostal meno Nanuqsaurus hoglundi, pričom Nanuq odkazuje na jeho arktický pôvod. Dospelé jedince mali lebku dlhú 60 až 70 centimetrov a Tyrannosaurus rex bol od nich teda zhruba trikrát väčší.

Malý tyranosaurus obýval sezónne nestále prostredie. Vedci, ktorí o objave informovali v žurnále PLoS ONE, predpokladajú, že tento druh bol menší, lebo jeho strava sa počas arktických ročných období menila. Ďalším dôvodom môže byť aj to, že od väčších príbuzných bol geograficky izolovaný horským masívom a vyvíjal sa samostatne.

„Význam objavu trpasličieho tyranosaura je zaujímavý tým, že sa vďaka tomu môžeme viac dozvedieť o arktickej klíme v období kriedy,“ uviedol Anthony Fiorillo z Pertovho múzea prírody s vied v Texase. „Čo je však ešte zaujímavejšie, je, že Nanuqsaurus hoglundi poukazuje na biologickú rozmanitosť arktických oblastí v období, kedy bola Zem oveľa teplejšia ako dnes.“

Nanuqsaurus je tento mesiac už druhý novoobjavený príbuzný tyranosaura. Portugalským vedcom sa podarilo objaviť európskeho príbuzného tohto vrcholového predátora. „S lebkou dlhou 115 centimetrov to bol jeden z najväčších suchozemských mäsožravcov svojej epochy. Zároveň to bol aktívny predátor, ktorý lovil ďalšie veľké dinosaury. Dôkazom sú šabľovito zahnuté tesáky dlhé až desať centimetrov,“ povedal k objavu Torvosaura Christophe Hendrickx z Novej lisabonskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #fosílie #Aljaška