Pytóny majú skvelý navigačný systém

Pytón tmavý má vnútorný kompas, ktorý mu umožňuje doplaziť sa domov po takmer rovnakej trase, aj keď sa ocitne vo vzdialenosti desiatok kilometrov.

20.03.2014 13:00
pytón tmavý, had, kamene, play Foto:
Pytón tmavý sa z Ázie dostal na Floridu, kde nemá prirodzeného nepriateľa a dorastá až do dĺžky šiestich metrov.
debata

Pytóny dorastajú do dĺžky cez päť metrov a patria medzi najdlhšie plazy na svete. Pôvodom sú tieto hady z Južnej a Juhovýchodnej Ázie, ale uchytili sa a značne rozšírili v juhofloridskom národnom parku Everglades, kam sa zrejme dostali po tom, čo ich vyhodili chovatelia. Novému životnému prostrediu sa prispôsobili tak dokonale, že sa stali vážnym ohrozením niekoľkých pôvodných druhov, ktoré lovia.

Vedci odchytili šesť pytónov v parku Everglades, umiestnili ich do uzavretých prepraviek a odviezli na miesta vzdialené 21 až 36 kilometrov. Zvieratám implantovali rádiolokátor a sledovali ich pohyb s pomocou GPS. Merali smer a rýchlosť ich pohybu. Všetky hady sa okamžite zorientovali smerom k miestu, kde boli odchytené, a päť zo šiestich sledovaných hadov sa vrátilo do okruhu piatich kilometrov od miesta odchytu. Šiesty sa cestou odchýlil z trasy.

Hady sa „domov“ plazili 94 až 296 dní, čo dokazuje „značnú motiváciu dostať sa na pôvodné miesto“, uviedli vedci v štúdii zverejnenej v časopise Biology Letters. „Táto štúdia dokazuje, že pytóny tmavé majú schopnosť orientácie a navigácie,“ napísali autori. Podobné schopnosti sa zatiaľ u žiadneho iného druhu hadov nepreukázali.

(Pytón tmavý) Python molurus bivittatus obýva Čínu, Barmu, Laos, Malajziu a Indonéziu. Veľké problémy však spôsobuje na Floride, kde je systematicky a bez obmedzení lovený. Zväčša dorastá do dĺžky 4 až 6 metrov a môže vážiť 35 až 60 kilogramov. Samce dorastajú do menších rozmerov ako samice. Živia sa najmä menšími hlodavcami, ale dospelé kusy vďaka svojej veľkosti dokážu usmrtiť aj človeka. Pytón tmavý totiž patrí k piatim najväčším hadom na svete. Na Floride boli zaznamenané prípady, keď pytón dokázal uloviť aligátora či srnu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #had #navigácia #pytón tmavý #plazy