Dinosaurus Anzu wyliei bol pekelné kura

Do katalógu dinosaurov pribudol nový zápis. Vedcom z Univerzity v Utahu sa podarilo objaviť fosílie podivného opereného dinosaura, ktorý dostal prezývku Kura z pekla.

25.03.2014 09:00
dinosaurus, Foto:
Anzu dostal meno podľa démona z mezopotámskej mytológie.
debata

Vyslúžil si ju za svoju rešpekt vzbudzujúcu postavu, operené telo a zvláštny výrastok na hlave. Tento praveký tvor zároveň nevedel lietať. Anzu wyliei žil na území súčasnej Severnej Ameriky pred 66 miliónmi rokov, a tak sa o životný priestor musel deliť aj s najobávanejším predátorom Tyrannosaurom rex.

„Bol to veľký dravec, no mal hlavu podobnú ako súčasné sliepky a podľa všetkého bol operený. Na výšku meral okolo desať stôp (3 metre),“ uviedla paleontologička Emma Schachnerová, spoluautorka štúdie publikovanej v žurnále PLoS ONE. „Zo žartu mu hovorí Kura z pekla a myslím, že táto prezývka sa mu celkom hodí,“ pridal sa Matt Lamanna z Carnegieho prírodovedného múzea v Pittsburghu. Operený dinosaurus so zobákom dostal oficiálne meno Anzu wyliei, pričom Anzu je démon z mezopotámskej mytológie a wyliei je krstné meno chlapca Wylieho, syna jedného zo zakladateľov prírodovedného mú­zea.

Vedcom sa podarilo nájsť tri čiastočne zachované kostry tohto tvora, z ktorých sa však dá zostaviť takmer celý Anzu. Našli ich v lokalite Hell Creek medzi Severnou a Južnou Dakotou. V rovnakej lokalite sa podarilo nájsť aj kostry tyranosaurov a triceratopsov. Anzu na dĺžku meral takmer 3,5 metra a mohol vážiť až 330 kilogramov. „Z tohto nálezu som skutočne nadšená, pretože ide o najväčšieho oviraptosaura nájdeného v Severnej Amerike. Oviraptosaury sú skupinou dinosaurov, ktoré sú blízki príbuzní vtákov a zvyčajne majú na hlave rôzne podivné výrastky,“ uviedla Schachnerová. Ako príklad ich súčasného príbuzného sa často uvádzajú kazuáre, nelietavé veľké vtáky žijúce v Novej Guinei a Austrálii.

Anzu je zároveň jedným z najmladších oviraptosaurov. Žil tesne predtým, než dinosaury vyhubila zrážka Zeme s asteroidom, ktorá sa udiala pred 65 miliónmi rokov. Anzu mal až desať centimetrov dlhé pazúry a zrejme bol všežravec. Živil sa vegetáciou, malými zvieratami a zrejme aj vajcami iných dinosaurov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus