Klimatické zmeny ovplyvnia bezpečnostnú situáciu vo svete, tvrdia experti

Svetoví odborníci na klimatické zmeny vôbec prvýkrát spojili zvyšovanie teplôt s pribúdaním bezpečnostných problémov vo svete, uviedla agentúra AP.

30.03.2014 11:34
apokalypsa, občianska vojna, nepokoje,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

V novej správe, ktorú v pondelok zverejní Medzivládny panel pre klimatickú zmenu (IPCC), hovoria, že zmeny klímy budú v budúcnosti komplikovať a zhoršovať už existujúce problémy ako sú občianske vojny, spory medzi národmi či situácie utečencov.

Chystaná správa je druhou z trojice správ IPCC o príčinách, dôsledkoch a riešení klimatických zmien. Prvá správa vedeckého orgánu iniciovaného Organizáciou Spojených národov bola zverejnená vlani v septembri v Štokholme a za „dominantnú príčinu“ globálneho otepľovania označila ľudstvo. Poslednú rozsiahlu hodnotiacu správu o dopadoch klimatických zmien zverejnil IPCC v roku 2007.

Nový dokument o dopadoch globálneho otepľovania Zeme nehovorí, že zmeny klímy budú priamo spôsobovať násilie, budú ale faktorom, ktorý môže už existujúce nebezpečenstvo ešte zhoršiť. Boje kvôli zdrojom, teda kvôli vode, energiám, ale aj kvôli hladu a extrémnemu počasiu, to všetko bude mať podľa správy vplyv na ešte väčšiu destabilizáciu sveta. Dokument vypracovali klimatológovia na svojom zasadnutí v Jokohame, ktoré začalo v utorok.

Ako uviedol americký profesor Geoff Dabelko z univerzity v Ohiu, ktorý je autorom kapitoly o bezpečnosti a klimatických zmenách, tejto téme je potrebné venovať veľkú pozornosť. Najrôznejšie štúdie za posledných sedem rokov, podľa neho ukázali, že medzi klímou a najrôznejšími konfliktmiy existuje väčšia spojitosť, než sa predpokladalo.

Už po správe z roku 2007 generálny tajomník OSN Pan Ki-mun uviedol, že spolu s inými príčinami napríklad konflikt v sudánskom Darfúre „začal ako ekologická kríza súvisiaca aspoň čiastočne so zmenami klímy“. Tohtoročná hodnotiaca správa IPCC úlohu globálneho otepľovania v tomto konkrétnom prípade bagatelizuje, avšak vo všeobecnosti varuje pred dôsledkami klimatických zmien na vyhrotenie rôznych sporov.

„Klimatické zmeny priamo nespôsobia konflikt, ale ešte zhoršia problémy súvisiace so slabou vládou a nerovným prístupom k zdrojom či sociálne nepokoje, " uviedol pre agentúru AP David Titley, americký admirál vo výslužbe a teraz profesor meteorológie na univerzite v Pensylvánii. "Arabská jar a Sýria sú dvoma poslednými príkladmi,“ dodal expert, ktorý nebol súčasťou klimatického panelu. Ako ale doplnil: „Ak už žijete v mieste, ktoré zasiahol násilný konflikt, myslím si, že klimatické zmeny sú tým posledným, čo vás trápi.“

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #globálne otepľovanie #klimatické zmeny #ľudstvo