Kráľom vtákov je ibis obrovský

Vedci zo Zoological Society of London a Yale University zostavili zoznam sto najzaujímavejších a najohrozenejších vtáčích druhov.

15.04.2014 10:15
Ibis, vták Foto:
Na svete je už iba 200 párov ibisa obrovského.
debata

Ako kritériá výberu použili okrem vzhľadu a statusu ohrozenia aj správanie a evolučnú históriu jednotlivých druhov. Zoznam je súčasťou vedeckého programu EDGE of Existence, ktorý sa zameriava na ohrozené živočíšne druhy.

Na prvú priečku odborníci umiestnili ibisa obrovského (Thaumatibis gigantea), ktorý sa vyskytuje v Kambodži a je zároveň národným vtákom tejto ázijskej krajiny. Niekoľko jedincov zaznamenali aj v Laose a vo Vietname. Ide o kriticky ohrozený druh, keďže v súčasnosti žije už iba približne dvesto párov, pričom hlavnou hrozbou je pre ne strata prirodzeného prostredia. Na druhom mieste je ďalší kriticky ohrozený druh – lelčík čierny (Aegotheles savesi) z Novej Kaledónie. Ornitológovia videli tento druh naposledy v roku 1998, pričom predpokladajú, že celú populáciu tvorí menej ako 50 jedincov.

Tretí je kondor kalifornský (Gymnogyps californianus), ktorý je najväčším vtákom Severnej Ameriky. Ide taktiež o kriticky ohrozený druh, ktorý v roku 1987 vo voľnej prírode vyhynul, pretože všetky zostávajúce jedince vedci odchytili, aby ich mohli množiť v zajatí. V tom čase tvorilo celú populáciu iba 22 vtákov. V súčasnosti ich žije približne 430, z toho viac ako 200 vo voľnej prírode. Na štvrtom mieste je nelietavý novozélandský papagáj kakapo sovovitý (Strigops habroptilus), ktorý sa momentálne vyskytuje iba na troch malých ostrovoch, kde ho vedci monitorujú. Populácia tohto kriticky ohrozeného druhu je približne 130 jedincov. Prvú päťku uzatvára kagu vlasatý (Rhynochetos jubatus), jediný žijúci zástupca čeľade pachriašteľovitých, ktorý sa rovnako ako spomínaný lelčík čierny vyskytuje iba v Novej Kaledónii.

Do zoznamu sa dostal napríklad aj indický kuvik druhu Athene blewitti, ktorého v roku 1997 znovu objavili po 113 rokoch od posledného potvrdeného pozorovania. Ďalej sú na zozname aj fregata druhu Fregata andrewsi, ktorá sa vyskytuje iba na Vianočných ostrovoch, alebo holub druhu Didunculus strigirostris zo Samoy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vtáky #ohrozený druh #vtáctvo