Ázijský smog zosilňuje búrky nad oceánom

Zlá kvalita ovzdušia v Číne a v ďalších ázijských štátoch má závažný vplyv na vývoj počasia na severoamerickom kontinente a možno aj na celej planéte. Podľa štúdie zverejnenej vo vedeckom akademickom zborníku PNAS búrky tvoriace sa nad Tichým oceánom zosilňujú vplyvom častíc zo znečisteného vzduchu. "Ide o celkom dramatický vplyv. Vplyvom toho znečistenia sa vytvárajú mohutnejšie a hustejšie mraky a s tým sa spája aj viac zrážok," povedal stanici BBC jeden z autorov štúdie Yuan Wang z Kalifornského technologického inštitútu.

17.04.2014 15:00
Čína, smog Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Niektoré oblasti v Ázii sa stretávajú s vôbec najhorším znečistením ovzdušia na planéte. V čínskej metropole Peking dosahujú hodnoty škodlivín v ovzduší často hodnoty ohrozujúce zdravie. Nad limity stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou sa dostávajú emisie aj v indickom Dillí.

Negatívne to ovplyvňuje nielen obyvateľov týchto miest, ale pribúdajú dôkazy o škodlivom vplyve aj vo vzdialenejších oblastiach. Americkí a čínski vedci sa snažia závislosť presnejšie stanoviť pomocou počítačových modelov. Zistili, že prachové častice sa dostávajú prúdením vzduchu nad severný Pacifik a tam sa premiešajú so vzdušnými vodnými kvapkami. Vytvárajú sa potom hustejšie mračná, z ktorých sa nad oceánom vytvárajú intenzívnejši­e búrky.

„Znečistenie pochádzajúce z Ázie ovplyvňuje vývoj počasia v ostatných častiach sveta v zimnom období, najmä v oblastiach, ktoré ležia v ceste vzdušného prúdenia, teda v Severnej Amerike,“ povedal Yuan Wang. Britská klimatologička Ellie Highwoodová z Readingskej univerzity k tomu povedala, že rastie povedomie o tom, že znečistenie ovzdušia sa prejavuje nielen lokálne, ale má vplyv aj na vzdialenejšie oblasti. Štúdia týkajúca sa Tichého oceánu je podľa nej dobrým príkladom tohto vplyvu. Podobne sa vraj môžu prašné častice dostávať pri monzúnovom vzdušnom prúdení z Južnej Ázie do celého sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #búrky #smog #Ázia #oceán