Saudská Arábia sa snaží upokojiť situáciu okolo vírusu MERS

Vírus MERS, proti ktorému neexistuje žiadny liek, začína vážne znepokojovať arabské krajiny. O tomto koronavíruse málo vedia aj vedci. Predpokladá sa, že na ľudí sa dostal z tiav, ktoré v arabských krajinách majú ľudia radi podobne ako my v Európe kone alebo psy. Jasné však je, že MERS sa dokáže šíriť aj medzi ľuďmi.

09.05.2014 11:00
ťava, saudská arábia, ťavy, pretek, mers Foto:
Ťavy patria k arabskej kultúre, ale podľa všetkého sú zdrojom potencionálne smrteľnému vírusu MERS, ktorý sa dokáže šíriť medzi ľudmi.
debata (4)

Saudská Arábia dokonca odvolala riaditeľa najväčšej nemocnice v Džidde pre šírenie toho nebezpečného koronavírusu. Podľa ministerstva zdravotníctva to prispeje k zlepšeniu starostlivosti v nemocnici kráľa Fahda, kde sa lieči veľa ľudí nakazených MERS. Kráľ z toho istého dôvodu v apríli odvolal ministra zdravotníctva Abdalláha Rabíju a nahradil ho doterajším ministrom práce Adilom Fakíhom.

V tomto kráľovstve nedávno prudko vzrástol počet chorých aj úmrtí na MERS. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že za novými prípadmi hlásenými z dvoch džiddských nemocníc kráľa Fahda a kráľa Fajsala je sčasti porušovanie odporúčaných preventívnych opatrení. „Väčšina prípadov, keď sa chorí nakazili v kontakte s iným chorým, sa týka zdravotníckych zariadení. Štvrtina týchto nových prípadov sú zamestnanci zdravotníctva,“ uvádza WHO.

Vírus sa šíri od roku 2012 a väčšina nakazených aj mŕtvych pripadá na Saudskú Arábiu Kráľovstvo hlási za dva roky 431 prípadov nákazy a 117 z nich sa skončilo smrťou. Choroba „spomalila“ v zime, ale v apríli pribudlo nečakane veľa nových chorých. Väčšina z nich pripadá práve na Džiddu. Minulý týždeň Saudská Arábia ohlásila ďalšie dve úmrtia a desať nových prípadov ochorenia.

V Džidde vypukla v apríli medzi občanmi panika, keď nemocnica kráľa Fahda krátko uzavrela pohotovosť a nechala celé oddelenie dezinfikovať. Odišli z nej štyria lekári, ktorí odmietli ošetriť ľudí nakazených vírusom.

Téma začína byť akútnym problémom okrem iného aj pre islamskú tradíciu. V júli, na ktorý pripadne pôstny mesiac ramadán, sa dá očakávať, že do kráľovstva zamieri množstvo moslimských pútnikov z celého sveta. Po ňom sa potom bude v októbri konať púť do Mekky.

Proti vírusu MERS nie je známy žiadny liek a nie je ani jasné, čo je jeho zdrojom. Najčastejšie sa hovorí o tom, že nositeľmi by mohli byť ťavy. Saudská Arábia, kde sú tieto zvieratá veľmi populárne, to dlho popierala, ale teraz jej ministerstvo zdravotníctva vydalo pokyn, aby ľudia dodržiavali pri kontakte s týmito zvieratami dôslednú hygienu. Nemajú sa približovať k chorým zvieratám ani konzumovať surové ťavie mäso alebo neprevarené mlieko.

Symptómy koronavírusu MERS (Middle East Respiratory Syndrome – Blízkovýchodný respiračný syndróm) sa porovnáva s ochorením SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktorý v roku 2003 usmrtil asi 800 ľudí. MERS sa začal šíriť z Blízkeho východu a na rozdiel od SARS k jeho symptómom patrí okrem dýchacích ťažkostí aj zlyhanie obličiek.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #vírus MERS #ťavy