Tučniaky v Antarktíde majú neznámy vírus vtáčej chrípky

Nový kmeň vtáčej chrípky objavili vedci u tučniakov krúžkových v Antarktíde. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na experta spolupracujúceho so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

13.05.2014 15:00
tučniak Foto:
Vírus H11N2 sa našiel u malého počtu členov skupiny tučniakov krúžkových.
debata

Vírus H11N2 nie je zvlášť nebezpečný a podľa testov sa neprenáša na cicavce. Ukazuje však, že sa vtáčia chrípka rozšírila už aj na antarktický kontinent.

Vírus H11N2 sa našiel u malého počtu členov skupiny tučniakov krúžkových (Pygoscelis adeliae) na dvoch miestach na Antarktickom polostrove, ktorý vybieha smerom k najjužnejšiemu cípu Južnej Ameriky a ktorý predstavuje najsevernejšiu časť pevninskej Antarktídy. Podľa vedcov vírus nevyvolal u vtákov príznaky choroby.

„Zistili sme, že tento vírus sa nepodobá žiadnemu, ktoré boli doteraz vo svete objavené,“ povedal Aeron Hurt, ktorý pracuje pre WHO v austrálskom Melbourne. „Domnievam sa, že spomínaný kmeň nedáva veľký dôvod na obavy vzhľadom na zdravie zvierat žijúcich vo voľnej prírode, je to však jasný dôkaz, že sa vtáčia chrípka dostala až do Antarktídy,“ dodal.

Je nový vírus nákazlivý? Nákazlivosť nového druhu vtáčej chrípky skúmali vedci na fretkách, ktoré sa používajú na testy chrípky najčastejšie. Pri experimentoch sa fretky vírusom nenakazili. „Vykonali sme experimenty, aby sme zistili, či je možné, aby sa vírusom nakazili ľudia. Taká nákaza je nepravdepodobná,“ povedal Hurt.

V minulých rokoch zabíjali ľudí a zvieratá predovšetkým v juhovýchodnej Ázii dva typy vírusov vtáčej chrípky, a to H7N9 a H5N1. Vo februári si kmeň vtáčej chrípky H10N8, dovtedy nezistený u ľudí, vyžiadal jednu ľudskú obeť v Číne. Agentúra AFP uviedla, že v Číne podľahol ako prvý človek na svete novému vírusu vtáčej chrípky H5N6 štyridsaťdeväťročný muž. V Saudskej Arábii sa zase objavil potenciálne smrteľný vírus MERS, ktorý napáda dýchacie cesty aj obličky. Vedci nedávno zistili, že sa na ľudí preniesol z tiav.

Symptómy koronavírusu MERS (Middle East Respiratory Syndrome) u človeka sa porovnávajú s ochorením SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktoré v roku 2003 usmrtilo asi 800 ľudí. MERS vypukol v minulých rokoch na Blízkom východe a na rozdiel od SARS k jeho symptómom patrí okrem dýchacích ťažkostí aj zlyhanie obličiek.

Už jedna americká štúdia usudzovala, že by nákazu mohli šíriť ťavy, čo však saudskoarabské úrady vždy popierali. Hypotézu o ťavách však podporil fakt, že vlani v novembri bol koronavírus MERS prvýkrát zistený u ťavy v Saudskej Arábii a neskôr aj v Katare. Autori novej štúdie tvrdia, že ich výskum v Ománe túto teóriu preukázal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída #tučniak