Tropické cyklóny sa presúvajú od rovníka k pólom

Silné a deštruktívne tropické cyklóny začínajú dosahovať maximálnu intenzitu ďalej od rovníka a bližšie k severnému či južnému pólu. Počas posledných tridsať rokov sa tropické cyklóny, známe aj ako hurikány alebo tajfúny, presunuli viac na sever, respektíve na juh o približne 160 kilometrov.

15.05.2014 09:15
tajfún, Francsco, supertajfún, cyklón, mapa,... Foto:
Tajfún Francisco (vpravo) a supertajfún Lekima na satelitnej snímke z októbra 2013 pri pobreží Číny a Japonska. Presun cyklónov od rovníka na sever a juh znamená vyššie škody pre mnohé pobrežné oblasti. V trópoch však úbytok cyklónov môže spôsobiť nedostatok vlahy.
debata (4)

„To znamená, že priaznivé termodynamické podmienky na vznik superbúrok sa postupne presúvajú bližšie k pólom,“ uviedol Kerry Emanuel z Technologického inštitútu v Massachusetts (MIT). Migrácia hurikánov sa javí byť konzistentná s pokračujúcimi klimatickými zmenami a s nimi spojeným globálnym otepľovaním.

Dôsledky tohto javu môžu byť veľmi vážne. Hurikány a tajfúny budú zrejme častejšie zasahovať oblasti, ktoré sa dosiaľ s nimi stretávali len zriedkavo. Extrémne počasie so sebou prinesie rast rizika škôd na infraštruktúre, majetku a možnosť zranení či úmrtí ľudí.

Vedci pri práci na štúdii publikovanej v žurnále Nature použili dáta získané medzi rokmi 1982 až 2012 od amerického Národného úradu pre výskum oceánov a atmosféry (NOAA). Pomocou týchto dát určili, v akej zemepisnej šírke dosahujú tropické cyklóny maximálnu silu. Problém bol určiť dĺžku trvania cyklónov, respektíve ich životnosť, pretože nie je jednoduché určiť, kedy presne sa búrka mení na cyklón.

Presun najvyššej intenzity na sever a na juh od rovníka sa týka všetkých oceánov okrem severu Indického oceánu, čo naznačuje, že ide o globálny fenomén, ktorý postihne množstvo ľudí žijúcich na pobreží a v blízkom vnútrozemí.

„Myslíme si, no zatiaľ to nemôžme potvrdiť, že tento presun superbúrok je spojený s presunom Hadleyho cirkulácie bližšie k pólom,“ uviedol Emanuel. Hadleyho cirkulácia je mapa globálnych vetrov, ktoré sa v posledných rokoch tiež presunuli od rovníka viac na sever či juh.

Vedci potvrdili, že sa teraz zaoberajú skúmaním súvisu medzi presunom tropických cyklónov s globálnym otepľovaním. V poslednom čase cyklóny z oblasti trópov prakticky zmizli. Je tam síce najteplejšia voda, ale tá paradoxne komplikuje formáciu cyklónov. Pre ich vznik je najvhodnejšia teplota vody v rozmedzí od 28 do 30 stupňov Celzia.

To však so sebou prinesie ďalší klimatický efekt. Kým severnejšie položené oblasti nepripravené na vetry so silou až 300 kilometrov za hodinu a nárazové záplavy môžu zaznamenať veľké škody, oblasti v trópoch presunom cyklónov utrpia. Hlavne farmári sa spoliehajú na pravidelné prívalové dažde.

„Vidíme, že migrácia cyklónov ďalej od pólov je jasný trend. Teraz však musíme zistiť, čo ho spôsobilo, aby sme vedeli povedať, čo možno od superbúrok očakávať v najbližších desaťročiach,“ dodal Gabriel Vecchi z NOAA.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #tajfún #hurikán #cyklón