Jav El Niño má aj pozitívny vplyv na poľnohospodárstvo

Japonskí vedci zistili, že klimatický jav známy ako El Niño má na rozdiel od doterajších predstáv viac pozitívnych ako negatívnych vplyvov na poľnohospodárstvo. Až tretina celosvetových osevných plôch má z neho úžitok, oproti tomu zlý vplyv má iba na menej ako štvrtinu oblastí.

19.05.2014 10:00
debata

El Niño (španielsky dieťa) je nepravidelný jav, ktorý sa vyskytuje v rozmedzí dvoch až siedmich rokov. Voda v Tichom oceáne sa v jeho dôsledku v blízkosti rovníka nadmerne otepľuje. To vyvoláva v rôznych častiach sveta extrémne výkyvy počasia. Prvými pozorovateľmi El Niña vôbec boli rybári na západnom pobreží Južnej Ameriky, ktorí si všímali neobvyklý nedostatok rýb. Ten vzniká nedostatkom planktónu, ktorý sa v rámci miestnych pomerov viaže skôr na studenú ako na teplú vodu.

Aký má fenomén vplyv na poľnohospodárstvo v jednotlivých regiónoch zeme, je už dlhšie známe. Japonskí vedci však teraz prišli s výsledkami štúdie, pri ktorej sa zamerali na globálne dôsledky javu. Vytvorili mapu sveta, do ktorej zaniesli vplyv El Niña na zber kukurice, ryže, pšenice a sójových bôbov medzi rokmi 1984 a 2004.

Negatívny vplyv mali udalosti spojené s činnosťou klimatického javu na pestovanie kukurice na juhovýchode USA, v Číne, v Afrike a Indonézii. Tiež výnosy sójových bôbov v Indii a častiach Číny boli nižšie. Oproti tomu v Brazílii a Argentíne pomohol fenomén k vyššiemu zberu kukurice a podobné to bolo zhruba na 30 až 36 percentách celosvetových osevných plôch.

Do roku 2050 stúpne podľa štúdie celosvetový dopyt po obilninách a sóji viac ako o 100 percent v porovnaní s rokom 2005. Vzhľadom na to musí rásť svetová produkcia týchto plodín ročne zhruba o 2,2 až 2,4 percenta. Na dosiahnutie tohto cieľa bude podľa japonských vedcov potreba využiť poznatky o vplyvoch klimatických zmien spôsobených fenoménom El Niño. Prispôsobiť by sa mu mal napríklad dátum výsevu alebo použitá odroda plodín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #poľnohospodárstvo #klima #pestovanie #klimatická zmena #El Niño