Zubry sa po 200 rokoch vrátili do rumunských Karpát

Najväčší voľne žijúci európsky prežúvavec sa po 200 rokoch vrátil do Rumunska. Stádo 17 exemplárov zubra lesného vypustili do prírody v juhokarpatskom pohorí Tarča. "Je to dôležitý deň, pretože zvyčajne ohrozené druhy strácame. Dnes však jeden získavame," povedal šéf rumunskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Magor Csibi.

21.05.2014 11:00
Zubor lesný, zubry, Rumunsko Foto:
Zubor lesný môže dorásť do hmotnosti vyše tisíc kilogramov a na výšku môže merať aj dva metre.
debata (3)

Cieľom spoločného projektu WWF a organizácie Rewilding Europe je v priebehu nasledujúcich desiatich rokov počet zubrov v južných Karpatoch každoročne rozšíriť. Zubry by sa mali plne integrovať do ekosystému, preto nebudú dostávať doplnkové krmivo.

Pre návrat zubrov je spočiatku vyhradená plocha 15 hektárov, neskôr sa predpokladá, že zvieratá osídlia 160 hektárov. Zubry sa „v návratovej zóne“ budú musieť najprv naučiť schopnostiam potrebným na prežitie, aby dlhodobo zaistili svoju existenciu vo voľnej prírode, kde budú mať ako susedov jelene, vlky a medvede a kam budú úplne vypustené neskôr.

Cieľom WWF je, aby v roku 2025 v rumunskej divočine žilo stádo najmenej 500 zubrov. To je totiž podľa odborníkov minimálny počet potrebný na dlhodobé prežitie tohto druhu. Zubry, ktoré pochádzajú z prírodných parkov Švédska, Nemecka, Švajčiarska a Talianska, pri tejto príležitosti posvätil pravoslávny kňaz.

„Modlím sa za to, aby tieto zvieratá prežili v divočine,“ povedal pop Matei Cristian Vulpes, sám dojatý touto udalosťou. Rumunskí dedinčania si bežne povolávajú duchovných, aby im posvätili dobytok.

Zubry sú veľmi dôležité aj pre biodiverzitu Karpát, zdôraznil WWF. Ich návrat si oblasť západného Rumunska spája aj s nárastom turizmu, plánuje sa totiž založenie návštevníckeho centra.

„Nemal som prácu, a tak je táto operácia dobrodením pre moju rodinu a celú našu obec,“ hovorí tridsaťdvaročný Ilie Hurduzeu z Armenisu, ktorý v rezervácii bude pôsobiť ako strážca a sprievodca. Jednou z jeho úloh bude aj brániť pytliactvu.

Toto pokušenie šéf miestnych lesníkov Stefan Stanescu radšej vylučuje: „Dokonca aj pytliaci budú tak hrdí na naše zvieratá ohrozené vyhynutím, že ich budú chrániť,“ citovala ho agentúra AFP.

Svetová populácia zubrov k tohtoročnému januáru predstavovala 5 056 jedincov, pričom 3¤043 z nich žije vo voľných alebo polovoľných stádach. Zubry možno v Európe vidieť predovšetkým v Poľsku a Bielorusku. Na Slovensku sú voľne žijúce zubry vidieť len v Poloninách na východe Slovenska.

Boli však vypustené aj do rezervácie Haut-Thorenc na juhovýchode Francúzska a výsledky sú podľa odborníkov pozoruhodné. Tam, kde predtým na štvorcovom metri rástlo päť až sedem druhov rastlín, sa rozmanitosť zvýšila na 30 až 40 druhov, povedal veterinár Patrice Longour z tejto rezervácie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #zubry