Na vírus MERS budú testovať aj psy a mačky

Vedci budú testovať psy a mačky, aby zistili, či nemôžu byť nositeľmi nebezpečného koronavírusu MERS. Od roku 2012 tomuto vírusu podľahlo okolo 200 ľudí, najviac z nich v Saudskej Arábii a najnovšie sa vírus objavil aj v Iráne.

29.05.2014 15:00
ťavy, MERS, vírus, Foto:
Zdrojom vírusu MERS sú zrejme ťavy, ale nakazili sa aj ľudia, ktorí s ťavami do kontaktu neprišli.
debata

Zistilo sa, že nositeľmi protilátok sú ťavy, čo by mohlo znamenať, že chorobu šíria práve ony. Niektorí z pacientov, ktorí zomreli, však s ťavami nikdy v kontakte neboli. Vedci preto chcú vylúčiť možnosť, že nositeľmi by mohli byť domáce zvieratá.

Prvý pacient v roku 2012 bol z Bíšahu v Saudskej Arábii a po ňom sa nakazilo približne 600 ľudí a 30 percent z nich zomrelo.

Predpokladalo sa, že nositeľmi vírusu sú zvieratá, takže sa testovali najmä tie, s ktorými sú ľudia v kontakte v Saudskej Arábii, teda ťavy. Holandskí vedci v ich krvi našli protilátky MERS, čo znamená, že vírus organizmom týchto zvierat prešiel. Zistilo sa aj to, že vírus, ktorým sú nakazení ľudia, je rovnaký ako ten nájdený v tele tiav.

Thomas Briese z Columbijskej univerzity však poukázal na to, že medzi nakazenými ľuďmi nie sú výlučne osoby, ktoré boli v kontakte s ťavami. „Existuje niekoľko pacientov, ktorí neboli v styku s nikým nakazeným, ani s ťavami. Kde sa teda nakazili?“ povedal Briese pre spravodajstvo BBC.

Ďalší výskum ukázal, že vírus je prítomný v organizme tiav nielen v Saudskej Arábii, ale aj v Nigérii, Etiópii alebo Tunisku. Napriek tomu nie je známy prípad úmrtia na MERS v týchto afrických krajinách.

Tieto nejasnosti viedli Briesa a ďalších vedcov k rozšíreniu výskumu na domáce zvieratá. „Zameriame sa na mačky a psy, teda na zvieratá, s ktorými sú ľudia najviac v kontakte, a ďalej aj na niektoré voľne žijúce zvieratá,“ povedal Briese. Medzi inými budú skúmať aj potkany.

Cestou, ktorou sa môže šíriť MERS, sa zaoberá súčasná parížska schôdzka Medzinárodného úradu pre nákazy zvierat (OIE), ktorá potrvá do 30. mája. Zúčastňujú sa na nej veterinári a ministri zdravotníctva aj zástupcovia Svetovej zdravotníckej organizácie.

Vedci majú obavy, že vírus môže zmutovať a potom by sa mohol začať ľahko šíriť kontaktom medzi ľuďmi. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že už sa to stalo, uvádza BBC.

„Môže sa to stať kedykoľvek, mutácie sú náhodná záležitosť,“ povedal Briese. Medzitým pokračuje výskum na nájdenie vakcíny proti MERS. Ak by sa očkovaciu látku podarilo získať, bude zatiaľ zrejme použitá len na zvieratách, nie na človeku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psy #mačka #vírus MERS #ťavy #protilátky