Pomôže maskot pásavca zachrániť brazílske lesy?

Brazílski ochrancovia prírody vyzývajú Medzinárodnú futbalovú federáciu FIFA na ochranu ohrozeného pásavca trojpáseho, ktorý poslúžil ako vzor pre maskota tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale. Maskot pomenovaný Fuleco je na reklamných predmetoch a suveníroch zo šampionátu, ktorý sa v Brazílii začne 12. júna. Vedci žiadajú FIFA a brazílsku vládu, aby sa pásavcami obývané lesné oblasti stali chránenými územiami.

06.06.2014 12:00
pásavec, brazília, klbko Foto:
Pásavec trojpásy je jedným z mála druhov pásavcov, ktoré sa vedia skrútiť do klbka.
debata

Rodrigo Castro, výkonný tajomník združenia Caatinga, ktoré sa zaoberá ochranou pásavca, upozorňuje, že oblasť je postihnutá rozsiahlym odlesňovaním, pretože je zdrojom palivového dreva. „Ako futbaloví fanúšikovia a ochrancovia prírody vyzývame FIFA a Brazíliu, aby si vytýčili ambiciózny cieľ – za každý gól strelený v rámci šampionátu by sa minimálne 1 000 hektárov Caatinga malo vyhlásiť za chránenú oblasť,“ píše v článku v časopise Biotropica skupina brazílskych vedcov. Podľa nich padlo počas posledných turnajov okolo 170 gólov, čo by mohlo viesť k záchrane 170-tisíc hektárov lesa. Napriek biodiverzite, ktorú oblasť poskytuje, je jedným z najmenej chránených, a teda najviac ohrozených ekosystémov Brazílie, uvádza sa ďalej vo výzve vedcov.

Miestni pásavca nazývajú „tatu bola“, teda „pásavcové klbko“, pretože sa pred ohrozením chránia zrolovaním do nepriechodnej gule. To vedia len dva z jedenástich v Brazílii žijúcich druhov pásavca. Na rozdiel od iných druhov nie je však brazílsky pásavec schopný žiť pod zemou. „Jedinečný obranný mechanizmus mu pomohol prežiť 140 miliónov rokov evolúcie, ale urobil ho zraniteľným voči útoku človeka, pretože po zrolovaní zostáva nehybný,“ vysvetľuje Castro.

Medzinárodný zväz pre ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) zmenil minulý rok kategorizáciu pásavca zo zraniteľný na ohrozený. Tento druh teda čelí vysokému riziku vyhynutia v blízkej budúcnosti. V posledných pätnástich rokoch sa jeho populácia podľa IUCN znížila o 50 percent. Zviera dorastá do dĺžky maximálne päťdesiat centimetrov, má vynikajúci čuch a živí sa termitmi. Samička rodí jedno mláďa za rok.

Zástupcovia vlády sa už s ochrancami prírody stretli. Meno maskota Fuleco je spojením portugalských slov pre „futbal“ a „ekológiu“ a podľa FIFA by tento zástupca ohrozeného druhu mohol hrať kľúčovú úlohu v osvete v oblasti životného prostredia.

FIFA získa vďaka licenciám na tovar a suveníry s maskotom miliónové príjmy. Futbalová federácia uviedla, že priamo nespolupracuje so žiadnou neziskovou organizáciou, ale jedna z jej obchodných pridružených organizácií poskytla združeniu Caatinga jednorazovú odmenu vo výške 100-tisíc realov (30-tisíc eur). Caatinga je aj názov lesa na severovýchode krajiny, kde pásavec žije.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #lesy #pásavec trojpásy #pásavce #Medzinárodná futbalová federácia FIFA