Ropucha juhoázijská môže spôsobiť ekologickú katastrofu

Tím austrálskych, amerických a madagaskarských vedcov vydal správu o potenciálnej ekologickej katastrofe, ktorú môže na Madagaskare spôsobiť ropucha juhoázijská (Duttaphrynus melanostictus). Tú na tomto africkom ostrove prvý raz zaznamenali v marci tohto roku v prístavnom meste Toamasina, pričom vedci predpokladajú, že sa tam dostala v lodných kontajneroch z Juhovýchodnej Ázie.

11.06.2014 13:00
žaba, ropucha, madagaskar, Foto:
Ropucha juhoázijská je jedovatý a rozpínavý druh, ktorý môže zabrať životný priestor pôvodným druhom na Madagaskare.
debata

„Je to veľmi odolný a adaptabilný druh. Dokáže prežiť aj dlhú plavbu v kontajneri a následne vyskočí kdekoľvek, kde loď zakotví. Toto je najpravdepodobnejší scenár, ako sa táto ropucha dostala na Madagaskar,“ uviedol Jonathan Kolby z James Cook University v austrálskom Queenslande, ktorý je jedným z autorov spomínanej správy zverejnenej v časopise Nature.

Vedci sa obávajú, že ropucha juhoázijská môže ohroziť množstvo endemických druhov, a to pomocou svojho jedu a tiež prípadnými chorobami, ako je napríklad chytridiomykóza, ktorá je hlavnou hrozbou pre obojživelníky na celom svete. „Madagaskar má úžasnú endemickú biodiverzitu s rastlinami a živočíchmi, ktoré nenájdete nikde inde na svete. A tento jeden invázny druh to môže zničiť. Madagaskarské živočíchy totiž nikdy neprišli do styku s jedom tejto ropuchy, a preto pravdepodobne nebudú mať proti nemu žiadnu obranu. Otázka znie, či dokážeme túto ropuchu na Madagaskare vyhubiť. Zachytili sme jej výskyt dostatočne skoro, aby sa nám to podarilo? Všetci dúfame, že áno,“ dodal Kolby pre BBC News.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #žaba #ropucha