Rybožravých pavúkov je viac, ako sa čakalo

Ryba plávajúca popri brehu rieky či močiara si ani nestihne uvedomiť, že tie dve ochlpené "halúzky" na hladine nepatria žiadnej rastline, ale pavúkovi. Ten razom využije moment prekvapenia, do ryby vstrekne neurotoxický jed, rybu nohami zakvačí a vytiahne na breh. Po niekoľkohodinovej hostine z nej zostanú len kosti a šupiny.

20.06.2014 08:00
pavúk, ryba, jed, lov, Foto:
Pavúk druhu Dolometes facetus tesne po úspešnej rybačke.
debata

Väčšina ľudí si pavúky predstaví ako zručných tkáčov, ktorí spriadajú siete a do nich lovia hmyz. Už dávnejšie boli zaznamenané prípady, keď pavúk dokázal uloviť rybu, menšie vtáča alebo netopiera. Nový výskum teraz ukázal, že tieto lovecké schopnosti sú prekvapujúco rozšírené a veľa pavúkov sa neobmedzuje len na lov hmyzu, ale sú schopné uloviť aj rybu, ktorá je od nich oveľa väčšia a ťažšia. Takéto pavúky žijú na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy.

Veľa druhov pavúkov je semiakvatických – vedia plávať, chodiť po hladine a dokonca sa aj potápať. Nevedelo sa však, že až toľko pavúkov je rybožravých. Hojne sú rozšírené napríklad v oblasti močiarov na Floride, ale možno ich nájsť aj vo Veľkej Británii a zaznamenané sú aj prípady, keď pavúky lovili zlaté rybky v záhradných okrasných jazierkach.

Prvý celosvetový prieskum odhalil, že žije minimálne 26 druhov rybožravých pavúkov. Osemnásť z nich bolo pozorovaných vo voľnej prírode a zvyšných osem v zajatí. „Celkovo to zahŕňa osem rodín pavúkov, z ktorých päť takto lovilo v prírode a tri sme videli využiť tento spôsob lovu zatiaľ len v zajatí,“ uviedol Martin Nyffeler z Bazilejskej univerzity, ktorý je hlavným autorom štúdie publikovanej v žurnále PLoS ONE.

Polovica rybožravých druhov pavúkov pochádza z USA, najmä z Floridy. „Močiare v národnom parku Everglades sú eldorádom pre semiakvatické rybožravé pavúky, ako je Dolomedes triton,“ povedal výskumník. Podľa neho však nie je pravdepodobné, že existujú pavúky, ktoré sa živia výhradne rybami. Ryba je pre nich skôr vítaným doplnkom stravy k tradičnému hmyzu.

Z jednej ulovenej ryby však pavúk získa 200-násobne viac živín ako z hmyzu a zrejme sa ich snaží uloviť pred obdobím párenia, aby vďaka veľkosti a sile obstál v konkurenčnom boji s inými pavúkmi. Nyffeler uviedol, že dosiaľ najväčší zaznamenaný úlovok bola 9 centimetrov dlhá zlatá rybka, ktorú pavúk vytiahol zo záhradného jazierka v Austrálii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jed #pavúk #lov #ryba