Dunaj bol dôležitou obchodnou cestou už v praveku

Rieka Dunaj bola už v praveku dôležitou obchodnou cestou a je vraj aj jednou z najstarších vodných ciest na svete. Tvrdia to rakúski archeológovia, podľa ktorých to vyplýva z výskumu kamenných artefaktov v oblasti Mühlviertel na severe Rakúska. Archeológovia tam našli okrem iného doklady kultúry datované do tretieho tisícročia pred naším letopočtom.

02.07.2014 15:00
Dunaj, Dunajské luhy, voda, Viedeň, Bratislava,... Foto: ,
Národný park Donau-Auen.
debata

Ide predovšetkým o nástroje z pazúrika a nespracovanú kamennú surovinu. Pazúrik bol vtedy vraj čosi ako „exportný hit“ a jeho rozbor tu dokladá export z oblasti južného Nemecka, konkrétne Bavorska. Pazúrik bol podľa archeológa Alexandera Binsteinera „oceľov doby kamennej“, vyrábalo sa z neho všetko, čo slúžilo na rezanie alebo prepichovanie.

Scenár takéhoto pravekého „obchodu“ nie je známy – obchodníci buď mohli tovar doviezť priamo k zákazníkom, alebo sa mohli zísť napríklad na polceste, na akomsi „trhu“. Prípadne skupiny z Rakúska podnikali cesty za surovinou do oblasti Nemecka. K riečnej doprave sa zrejme používali člny vydlabané z jedného kusu dreva.

Vydanie štúdie k tejto problematike sa podľa Binsteinera plánuje na nadchádzajúci rok. V Bavorsku boli v praveku tri veľké oblasti – Arnhofen, Baiersdorf a Flintsbach – odkiaľ sa stovky rokov „vyvážali“ pazúriky do Horného Rakúska. Táto bavorská kultúra sa podľa agentúry APA vyznačovala chovom zvierat, jej nositeľov jednoznačne identifikuje ich keramika, ktorú zdobili typické vzory a ornamenty.

Vďaka analýze nájdených artefaktov sa dajú sledovať cesty od ťažby suroviny, až po dodanie konečnému užívateľovi.

Experti chcú nájdené artefakty a výrobný odpad z kamennej industrie podrobiť ešte dôkladnejšiemu porovnaniu, a doložiť tak pravidelné obchodné kontakty medzi sledovanými oblasťami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kultúra #Dunaj #pravek