Karibské koralové útesy miznú, ničí ich sliz z rias

Veľké množstvo karibských koralových útesov by mohlo zmiznúť v najbližších dvadsiatich rokoch. Uvádza sa to v správe Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN), ktorú zverejnili v švajčiarskom meste Gland. Údaje z viac ako 35-tisíc prieskumov naznačujú, že počet miest, kde sa koraly vyskytujú, klesol od sedemdesiatych rokov 20. storočia o viac ako 50 percent.

03.07.2014 16:30
Koraly, Karibik, riasy, more, koralový útes, Foto: ,
Karibik nie je jedinou oblasťou, ktorá zaznamenala úbytok koralových útesov.
debata

Podľa autorov správy za to môžu predovšetkým nadmerný rybolov a rôzne choroby, ktoré koraly postihujú. Zástupcovia IUCN preto varujú, že ak sa nič nezmení, počet týchto živočíchov bude aj naďalej rapídne klesať.

„Útesy prinášajú obživu množstvu rôznych krajín a ich obyvateľov. Cestovný ruch je jedným z najväčších priemyselných odvetví a zdravie útesu je nevyhnutné pre blaho mnohých ľudí, ktorí tam žijú. A, samozrejme, sú nesmierne krásne a tiež vytvárajú nádherné miesta,“ vyjadril sa Carl Gustaf Lundin z IUCN.

Ryba pláva nad mŕtvym koralovým útesom na Floride. Foto: SITA/AP, Wilfredo Lee
Koraly, Karibik, riasy, more, koralový útes, Ryba pláva nad mŕtvym koralovým útesom na Floride.

Správa, na ktorej zostavení sa podieľali aj pracovníci Global Coral Reef Monitoring Network, zahŕňa údaje z rokov 1970 až 2012. Tie získali pozorovaním 90 stanovíšť a prispeli tak ku komplexnému posúdeniu stavu koralov v tejto oblasti. Na základe pozorovaní dospeli výskumníci k názoru, že mnohé útesy v Karibiku prechádzajú dramatickou premenou – z pestrofarebných oblastí prekypujúcich životom sa stávajú mŕtve miesta, ktoré pokrývajú slizké riasy.

Za túto zmenu vraj môže najmä úhyn niektorých kľúčových obyvateľov útesov. V roku 1980 napríklad neznáma choroba, ktorá sa do tejto oblasti dostala zrejme z Panamského prieplavu, spôsobila úhyn veľkého množstva morských ježkov a rybolov zase znížil počet papagájovcov. Oba tieto živočíšne druhy nachádzajú svoju potravu na útese, bez nich však narastá populácia rias.

Miesto koralov môžu ostať slizké útesy

„Videli sme, že útesy bez živočíchov, ktoré na nich nachádzajú potravu, postupne prerástli riasy. A po určitom čase sme pozorovali, že sa výrazne alebo dokonca úplne rozpadli. Ak nič neurobíme, obávam sa, že najpravdepodobnejší scenár je, že z útesov sa stanú miesta pokryté slizom. Stratíme obrovské množstvo koralov tvoriacich súvislý povrch a skončíme s útesmi pokrytými riasami s oveľa nižšou druhovou rozmanitosťou,“ vyjadril sa Lundin.

Za úbytok koralov môžu podľa odborníkov... Foto: SITA/AP
Koraly, Karibik, riasy, more, koralový útes, Za úbytok koralov môžu podľa odborníkov choroby, nadmerný rybolov, úhyn niektorých živočíchov či zvyšovanie teploty oceánu.

Napriek alarmujúcim zisteniam však podľa neho existuje spôsob ako koralové útesy zachrániť. „Dokázali sme zdokumentovať celý rad prípadov, kedy sme videli obnovu zničených útesov, čo je naozaj pozitívne – to znamená, že by sme sa nemali vzdávať nádeje,“ dodal Lundin.

Karibik však nie je jedinou oblasťou, ktorá zaznamenala úbytok koralových útesov. Takéto prípady sa objavujú po celom svete. Ochrancovia životného prostredia tvrdia, že za to môže aj zvyšovanie teploty oceánu. Ak totiž teplota vody stúpne, koraly prídu o malé riasy, ktoré žijú v ich tkanivách, následkom čoho zbelejú. Tento proces sa nazýva bielenie koralov.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #riasy #rybolov #Karibik #oceán #koraly