Nový japonský ostrovček sa stále zväčšuje

Ostrovček, ktorý sa vlani v novembri objavil asi tisíc kilometrov južnej od japonskej metropoly Tokia, sa stále zväčšuje. Podľa agentúry AFP o tom svedčia zábery, ktoré urobili japonské úrady.

01.08.2014 13:00
súostrovie Ogasawara, japonsko, láva, ostrov Foto:
Súostrovie Ogasawara je bohaté na ostrovčeky, ktoré chrlia lávu.
debata

Ostrov, ktorý sa pôvodne vynoril v tvare 400 metrov dlhého a 200 metrov širokého oválu, sa postupne spojil s neďalekým neobývaným ostrovom Nišinošima. Ten patrí k Boninským ostrovom, známym tiež ako súostrovie Ogasawara.

Spolu teraz spojené ostrovy merajú od východu k západu 1 550 metrov a od severu k juhu 1 350 metrov, povedal televízii NHK nemenovaný predstaviteľ japonskej pobrežnej stráže. Je veľmi pravdepodobné, že ostrov sa bude ďalej rozrastať.

Na snímkach sú na ostrove viditeľné tri krátery, z ktorých dva chrlia lávu, čo svedčí o neutíchajúcej sopečnej aktivite na ostrove. Oblaky popola stúpajú až do dvojkilometrovej výšky, čo je trikrát vyššie ako minulý mesiac, a dopadajú do vzdialenosti niekoľkých sto metrov od zdroja.

Od vojny v Tichomorí sa v japonských vodách objavilo štyri či päť nových ostrovčekov. Jeden z nich vznikol v roku 1986, ale po dvoch mesiacoch opäť zmizol. Iný sa vynoril v septembri 1973 tiež v blízkosti ostrova Nišinošima.

Najznámejším z Boninských ostrovov, zahŕňajúcich Nišinošimu, je zrejme ostrov Iwodžima, o ktorý Američania počas druhej svetovej vojny zviedli s Japoncami urputnú bitku. Toto je po prvý raz po 40 rokoch, čo sa nový ostrov objavuje v tejto oblasti.

Japonsko, ktoré je krajinou častých zemetrasení a sopečnej činnosti, je známe množstvom ostrovov, podľa AFP je ich viac ako 6 850.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #láva #ostrovy #Ogasawara