Chobotnica stráži vajíčka dlhšie ako štyri roky

Keby niekto vyhlásil cenu "matka roka" zvieracej ríše, potom by medzi súťažiacimi nesmela chýbať chobotnica obývajúca chladné hlbočiny Tichého oceánu.

04.08.2014 16:00
chobotnica, chobotnice, vajíčka, more Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (1)

Vedci zistili, že samice tohto druhu žijúceho takmer kilometer a pol pod hladinou mora sa o svoje vajíčka starajú približne 4,5 roka, kým sa nevyliahnu. To je najdlhšie obdobie liahnutia vajec, aké bolo doteraz zistené u ktoréhokoľvek živočícha, napísali vedci v odbornom časopise PLOS ONE.

Chobotnicu s latinským názvom Graneledone boreopacifica vedci sledovali pomocou diaľkovo ovládanej ponorky pri pobreží Kalifornie. Na pozorovanie si vybrali samicu, ktorá bola ľahko rozpoznateľná vďaka výrazným jazvám a na skalnatom podmorskom útese strážila svojich asi 160 priehľadných va­jec.

Matka podľa vedcov vajíčka nikdy neopúšťala – a nikdy ju nepozorovali, že by čokoľvek jedla. Počas sledovania od mája 2007 do septembra 2011 stále chudla a koža jej vybledla a ovisla. Bruce Robison z výskumného ústavu Monterey Bay Aquarium v Moss Landingu v Kalifornii agentúre Reuters povedal, že tento druh vykazuje neuveriteľne silný materský inštinkt.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tichý oceán #vajíčka #chobotnica #chobotnice