Praveké tučniaky boli vyššie než väčšina ľudí

V Antarktíde sa podarilo nájsť fosíliu 37 miliónov rokov starého tučniaka, ktorý bol podstatne vyšší ako jeho v súčasnosti žijúci príbuzní. Bol dokonca vyšší ako väčšina ľudí a do výšky mohol merať až dva metre, uviedli výskumníci z La Plata Museum v Argentíne. Palaeeudyptes klekowskii už dostal prezývku kolosálny tučniak.

06.08.2014 13:00
tučniaky, tučniak, tučniak cisársky, antarktída Foto:
Tučniak cisársky by bol oproti vyhynutému gigantovi o 70 centimetrov nižší.
debata

Nájdená fosília patrí medzi najzachovalejšie. Podarilo sa nájsť časť nohy aj krídla, vďaka čomu vedci dokázali približne zrekonštruovať jeho podobu, výšku a hmotnosť. Podľa týchto odhadov mal Palaeeudyptes klekowskii výšku dva metre pri zdvihnutom zobáku. Pri normálnom postavení bol vysoký 1,8 metra. Priemerná výška dospelého muža je okolo 1,77 metra. Hmotnosť tučniaka dosahovala 112 kilogramov, informovali paleontológovia v žurnále Geobios.

Na porovnanie, v súčasnosti žijúci tučniak cisársky meria do výšky 1,1 metra a dosahuje maximálnu hmotnosť 50 kilogramov.

Pri tučniakoch pritom na veľkosti skutočne záleží, pretože väčšie tučniaky sa dokážu potopiť do väčšej hĺbky, a tak majú prístup k väčšiemu množstvu potravy. Takisto dokážu pod vodou stráviť podstatne dlhší čas ako menšie jedince. Tučniak veľký ako praveký Palaeeudyptes klekowskii by zrejme pod vodou vydržal aj 40 minút.

Fosíliu najväčšieho tučniaka sa podarilo nájsť v oblasti La Meseta, čo je časť Antarktického polostrova. V prehistorických časoch bola táto oblasť teplejšia a na spoločnom území žilo okolo 10 až 14 rozličných druhov tučniakov.

Palaeeudyptes klekowskii však nie je jediný obrovský praveký tučniak. V roku 2007 sa podarilo v Peru objaviť fosílie druhu známeho ako Icadyptes salasi. Žil pred 36 miliónmi rokov a dosahoval výšku 1,5 metra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída #tučniak cisársky #tučniaky