Obsah ortuti v oceánoch sa strojnásobil

Obsah ortuti vo svetových oceánoch sa vplyvom činnosti človeka od éry priemyselnej revolúcie až strojnásobil, tvrdí štúdia amerických vedcov. Ich údaje pritom prekonali doterajšie odhady odborníkov. Znečistenie oceánskych vôd týmto toxickým kovom pritom môže ohroziť zdravie detí konzumujúcich ryby, v ktorých telách sa nachádza ortuť.

11.08.2014 12:00
more, ryby, oceán, tuniaky, Foto:
Ortuť sa ukladá v telách rýb, ako sú aj čoraz vzácnejšie tuniaky.
debata (1)

Väčšina človekom vyprodukovanej ortuti sa v oceánoch ukladá v dôsledku spaľovania fosílnych palív či používania ortuti pri ťažbe zlata, uvádza štúdia publikovaná v časopise Nature. „Všetky časti planéty sú do nejakej miery kontaminované ortuťou,“ uviedol hlavný autor štúdie Carl Lamborg z Inštitútu oceánografie v americkom štáte Massachusetts.

Najvyšší obsah ortuti je v plytších vodách do sto metrov hĺbky, kde sa podľa štúdie za posledného vyše storočia viac ako strojnásobil. V hĺbke od sto do tisíc metrov je zhruba 2,5-krát väčší ako koncom 19. storočia, vo väčších hĺbkach vzrástol obsah ortuti „len“ asi o desatinu. Výnimku tvorí severný Atlantik, kde je aj vo veľkých hĺbkach koncentrácia ortuti výraznejšia.

Približne dve tretiny ľuďmi vyprodukovanej ortuti sa nachádza menej ako kilometer pod hladinou.

V morskej vode sa z tohto kovu stáva jedovatá metylortuť, ktorá sa usadzuje v telách rýb a ďalších oceánskych živočíchov. Ak tieto morské plody konzumujú tehotné či dojčiace ženy, môže mať toxická látka vplyv na vývoj dieťaťa. Rovnaké riziko podstupujú aj malé deti. Podľa Lamborga však štúdia neprináša žiadne závery alebo odporúčania, pokiaľ ide o konzumáciu rýb. Jeho kolega Joel Blum z Michiganskej univerzity, ktorý sa na výskume nezúčastnil, uviedol, že štúdia môže v budúcnosti vedcom významne pomôcť zistiť, ako sa ortuť dostáva do morských živočíchov, a tým aj do ľudskej potravy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #oceány #ortuť