Pavúky z miest sú vraj väčšie a plodnejšie

Pavúky, ktoré žijú v mestách, sú väčšie a začínajú sa množiť skôr ako ich súputníci z voľnej prírody. Vyplýva to podľa BBC zo štúdie zverejnenej v novom vydaní časopisu PLOS ONE. Výskum bol realizovaný síce len na austrálskych pavúkoch, ale je vraj vysoko pravdepodobné, že podobná situácia je na celom svete.

22.08.2014 11:30
debata

Vedecký tím vedený Elizabeth Loweovou z austrálskej univerzity v Sydney chcel zistiť, ako sú živočíchy z voľnej prírody ovplyvnené expanziou miest. Väčšina doterajších výskumov sa zameriavala na vtáctvo.

Austrálski bádatelia však do svojho výskumu zahrnuli 222 dospelých samíc pavúkov druhu Nephila plumipes z mestských parkov v Sydney a z menších i väčších oblastí s pôvodnou vegetáciou. Hodnotili pritom stupeň urbanizácie na danom mieste a u tamojších pavúkov zaznamenali veľkosť tela, zásoby tuku a veľkosť vaječníkov.

Zistili, že pavúky majú menšiu veľkosť tela v oblastiach s väčším pokrytím vegetácie a väčší vzrast dosahujú v urbanizovaných oblastiach s väčšou zástavbou a hustotou obyvateľstva. Schopnosť reprodukcie, meraná podľa veľkosti vaječníkov, je vyššia tiež u mestských pavúkov.

„Vyššie teploty sú spojené s rýchlejším rastom a väčšou veľkosťou u bezstavovcov. Jedným z ďalších faktorov môže byť tiež mestské osvetlenie. Priťahuje hmyz, čo znamená viac potravy pre pavúky,“ uviedla podľa BBC Loweová s tým, že sú potrebné ešte ďalšie výskumy, ktoré by objasnili, čo presne za týmito rozdielmi vo veľkosti tiel väzí.

Vedci uviedli, že ich výsledky podporujú myšlienku, že niektoré druhy môžu z urbanizácie, ktorá mnohokrát dramaticky mení pôvodnú krajinu a miestnu klímu, profitovať. „To, že pavúky z urbanizácie profitujú, je dobrá vec. (…) Keď lepšie porozumieme dopadom urbanizácie na živočíchy žijúce v mestách, môžeme vypracovať plán funkčného ekosystému v mestských oblastiach,“ uzavrela vedkyňa. Pavúky Nephila plumipes sú v Austrálii bežné v mestách, rovnako ako v nezastavanej krajine. Stavajú si pavučiny, v ktorých žijú po celú časť svojho dospelého života.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #mestá #pavúk #Austrália #plodnosť #veľkosť