V Antarktíde rastie tempo topenia sa ľadovcov

Ľadová pokrývka dvoch najväčších ľadom pokrytých území na našej planéte, Grónska a Antarktídy, sa zmenšuje tempom 310 kubických kilometrov za rok. Vedci to zistili pomocou údajov z európskej družice CryoSat-2, ktorá meria hrúbku zemskej ľadovej pokrývky a ľadovcov. Družicu na obežnú dráhu vyslala v roku 2010 Európska vesmírna agentúra.

27.08.2014 10:00
antarktída, tučniaky, ľadovec, sneh, ľad Foto:
V dôsledku topenia sa ľadovcov od roku 2009 sa zdvojnásobil aj podiel ľadových pokrývok na vzostupe hladiny morí.
debata (4)

Ešte znepokojujúcejšia je rýchlosť, s akou tieto dva regióny o ľadovú pokrývku prichádzajú. Od roku 2009 sa totiž rýchlosť viac ako zdvojnásobila, čo dokazuje, aké dramatické dôsledky začínajú mať vo svete klimatické zmeny.

Výskumníci z nemeckého Inštitútu Alfreda Wegenera pre polárny a morský výskum použili dáta, ktoré satelit CryoSat zhromaždil, aby zistili, k akým zmenám došlo v posledných troch rokoch vnútri ľadovej pokrývky v Antarktíde a v Grónsku. Súčasťou družice je vysoko presný výškomer, ktorý vysiela krátke radarové impulzy, ktoré sa následne odrážajú od ľadovej plochy späť k družici. Na základe dĺžky trvania celého procesu merania je potom možné vypočítať výšku ľadu pod sondou.

Zistilo sa, že len Grónsko samotné prichádza asi o 233 kubických kilometrov ľadu za rok, zatiaľ čo v Antarktíde ročná strata objemu ľadu predstavuje približne 78 kubických kilometrov. Za posledných 20 rokov, keď boli výškopisné satelitné záznamy zhotovované, sú tieto straty doteraz najvyššie. Vedci, ktorí minulý týždeň publikovali výsledky svojej práce v časopise Cryosphere, navyše upozorňujú, že v dôsledku topenia sa od roku 2009 zdvojnásobil aj podiel ľadových pokrývok na vzostupe hladiny morí.

„Zistili sme, že od roku 2009 sa ročná strata objemu ľadu v Grónsku zvýšila približne o faktor dva, (objem) ľadovej pokrývky v západnej Antarktíde potom o faktor tri,“ uvádza glaciologička a jedna z autoriek štúdie Angelika Humbertová, ktorú citoval server denníka The Guardian. Humbertová dodáva, že zatiaľ čo objem ľadovej pokrývky v západnej časti Antarktídy a jej najzápadnejšieho cípu Antarktického polostrova rapídne klesá, východná časť Antarktídy, naopak, zaznamenáva jeho nárast. Ide však len o mierny nárast, ktorý nemôže kompenzovať straty na opačnej strane kontinentu.

Výskumníci ďalej tvrdia, že na grónskom ľadovci Jakobshavn zaznamenali doteraz najväčšie výškové zmeny spôsobené úbytkom ľadu. Tento ľadovec, ako sa nedávno zistilo, presúva do oceánov ľad väčšou rýchlosťou, ako akýkoľvek iný ľadovec. V posledných rokoch sa potom, rovnako ako v prípade iných ľadovcov v západnej Antarktíde, stenčuje aj ľadovec Pine Island.

Objav takého úbytku ľadu je absolútne zásadný a znamená ďalšiu ranu tým, ktorí popierajú klimatické zmeny. Väčšinou argumentujú tým, že rýchly úbytok ľadu, ktorý možno teraz pozorovať v Arktíde, vyrovnáva jeho zodpovedajúci nárast v Antarktíde. Merania družice CryoSat však dokazuje, že Antarktída de facto žiadny prírastok nezaznamenáva, hoci je vďaka oveľa vyššej priemernej nadmorskej výške podstatne chladnejšia než Arktída. Antarktída v skutočnosti stráca značné množstvo ľadu, pričom v prípade západnej časti Antarktídy sa tak deje veľmi znepokojujúcim tempom.

Tento bod zdôraznil tiež vedec Mark Drinkwater, ktorý má v rámci Európskej vesmírnej agentúry na starosti práve misiu CryoSat. "Tieto výsledky ponúkajú nový kritický pohľad na to, aký majú v poslednom čase klimatické zmeny vplyv na veľké zaľadnené plochy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída #klimatické zmeny #ľadovce #tučniaky