Ruské gekóny vyslané do vesmíru uhynuli

Pokus ruských vedcov o sledovanie pohlavného života gekónov v beztiažovom stave sa nepodaril, pretože všetky jaštery uhynuli ešte pred návratom z vesmíru na Zem. Oznámila to ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

04.09.2014 11:00
debata

Muchy octomilky, naopak, výlet do vesmíru zvládli a ešte sa rozmnožili. „Bohužiaľ, všetky gekóny uhynuli," uviedol Roskosmos. Nie je zatiaľ jasné, či sa osud gekónov, vyslaných do vesmíru 19. júla, naplnil už v okamihu, keď vedci päť dní po štarte stratili kontrolu nad družicou Foton-M4. Zakrátko však riadiace stredisko znova nadviazalo s družicou kontakt a naviedlo ju na správnu obežnú dráhu. Družica sa predvčerom podľa plánu vrátila na Zem.

Gekóny boli po návrate na Zem už aspoň týždeň... Foto: SHUTTERSTOCK
gekón Gekóny boli po návrate na Zem už aspoň týždeň mŕtve.

„Hovoriť o príčine smrti gekónov je ešte predčasné, ale s istotou možno povedať, že uhynuli najmenej pred týždňom, pretože ich telá boli už čiastočne mumifikované," uviedli podľa agentúry ITAR-TASS experti z ústavu Ruskej akadémie vied. Družica mala na palube päť gekónov, muchy octomilky, semená rastlín a mikroorganizmy. Experiment mal preveriť vplyv absencie gravitácie na živé organizmy, ich rozmnožovanie a embryonálny vývoj. Predmetom skúmania mal byť aj vývoj bunkových procesov v podmienkach beztiažového stavu a možnosť výroby elektrickej energie s pomocou mikroorganizmov.

Ruský vesmírny program má za sebou v poslednom čase sériu neúspechov, čo sa už prejavilo aj v personálnych zmenách vo vesmírnej agentúre. Tento týždeň zároveň ruský prezident Vladimir Putin vyzval na urýchlené dostavanie nového kozmodrómu Vostočnyj. Putin podľa agentúry Reuters vyhlásil, že aj napriek ekonomickým ťažkostiam súvisiacim s pripojením ukrajinského Krymu a západnými sankciami vyčlenilo Rusko do roku 2015 na stavbu 50 miliárd rubľov (1,2 miliardy eur).

„Naša vlastná kozmická infraštruktúra a moderná sieť kozmodrómov umožní Rusku posilniť pozíciu poprednej vesmírnej superveľmoci a zaistí mu nezávislosť vo vesmírnej činnosti," povedal Putin. „V budúcnosti sa kapacita kozmodrómu rozšíri, aby poslúžil programom na prieskum Mesiaca, Marsu a ďalších vesmírnych objektov," dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #výskum #beztiaž #jaštery