V Patagónii našli dosiaľ najväčšieho titanosaura

S dĺžkou tela 26 metrov a hmotnosťou 65 ton bol tento bylinožravý dinosaurus zrejme najväčším, aký kedy chodil po Zemi. Pri tejto mohutnosti je až zarážajúce, že pravdepodobne nešlo o úplne dospelého jedinca. Mohol teda dorásť do ešte väčších rozmerov.

05.09.2014 09:22
debata
Dreadnoughtnus schrani zrejme strávil veľkú... Foto: Jennifer Hall
Dinosaurus dreadnoughtnus schrani objavený v Argentíne Dreadnoughtnus schrani zrejme strávil veľkú časť dňa postávaním a obžieraním všetkého naokolo.

„Išlo o neohroziteľného tvora. Bol veľký ako dom, ťažký ako stádo slonov a jeho chvost dokázal zabiť. To mi pripomenulo vojnové lode z prelomu 19. a 20. storočia, ktoré sa nazývali dreadnoughts a v tom čase boli prakticky nepotopiteľné," vysvetľuje Kenneth Lacovara z Drexelovej univerzity, prečo novoobjaveného titanosaura nazval Dreadnoughtus schrani.

Nález supermasívneho dinosaura je výnimočný aj tým, že sa podarilo nájsť až 70 percent z jeho kostí. K úplnému obrazu chýbajú len skamenené kosti hlavy.

„Dreadnoughtus schrani bol neskutočne veľký," hovorí Lacovara. „Vážil toľko, čo tucet slonov alebo sedem T-rexov. Šokujúce preto je, že analýza jeho kostí ukázala, že keď tento 65-tonový jedinec zahynul, nebol ešte dorastený do plnej veľkosti."

Hmotnosť pravekých štvornožcov sa vypočítava podľa veľkosti stehennej a ramennej kosti. Obe tieto kosti našli paleontológovia neporušené, a tak sa jeho hmotnosť dala určiť celkom presne. Dosiaľ rebríček najväčších titanosaurov viedol Elaltitan, ktorého tiež našli v Patagónii a vážil 47 ton. Nie všetky titanosaury však boli také superveľké. „Titanosaury sú veľmi zaujímavá skupina dinosaurov. Niektoré boli veľké ako krava, iné ako veľryba. O tých najväčších sme však zatiaľ veľa nevedeli, lebo sa dochovalo len málo ich fosílií," uviedol Matthew Lamanna, spoluautor štúdie publikovanej v žurnále Scientific Report.

Aby dinosaurus dosiahol takúto veľkosť, musel denne zožrať obrovské množstvo potravy. „Predstavte si celoživotnú obsesiu s jedlom," opísal Lacovara životný štýl týchto obrov, ktoré žili v lesoch mierneho pásma pred zhruba 77 miliónmi rokov. „Každý deň musel prijať dostatočné množstvo kalórií a čo najmenej ich spáliť. Viem si preto predstaviť, že veľkú časť strávil postávaním na mieste a obžieraním všetkých rastlín naokolo," dodal paleontológ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #pravek #paleontológ