Rakúsko cíti vplyv klimatických zmien

Rakúsko je silne zasiahnuté zmenami klímy. Od roku 1880 stúpli teploty v tejto alpskej krajine bezmála o dva stupne, celosvetovo sa pritom zvýšili o 0,85 stupňa. Dôvodom je zvýšená citlivosť prostredia Álp voči klimatickým zmenám. Napísala to agentúra APA s odvolaním sa na závery prvej rakúskej správy o stave klimatických zmien.

19.09.2014 15:00
Rakúsko, Alpy, lyžovanie, turisti, turistický... Foto:
Zmeny klímy môžu mať vplyv aj na rakúsky turistický ruch.
debata (2)

Na projekte spolupracovalo počas troch rokov takmer 250 rakúskych vedcov, ktorí sa zaoberajú zmenou klímy. „V rámci Európy ide o prvú národnú správu o aktuálnom stave,“ zdôraznil Ingmar Höbarth, vedúci rakúskeho Fondu pre klímu a energiu. Jej záverom je, že „klimatické zmeny v Rakúsku postupujú rýchlejšie, než je priemer vo svete“. Krajina sa tak bude musieť v budúcnosti vyrovnať s ďalším otepľovaním.

Ak sa neprijmú protiopatrenia, stúpnu podľa vedcov ku koncu 21. storočia teploty v Rakúsku o 3,5 stupňa. Kvôli klimatickým zmenám sa zmenili aj extrémne teploty. Ubúda chladných nocí a, naopak, častejšie sa objavujú horúce dni. „Keď som bol malý, zažívali sme osem dní veľkých horúčav s teplotami cez 30 stupňov, dnes máme takých dní 30,“ povedal Höbarth. Tento trend sa naďalej prehĺbi, ľudia sa budú častejšie stretávať s vlnami horúčav.

Klimatické zmeny negatívne zasiahnu celý rad oblastí, predovšetkým poľnohospodárstvo a lesníctvo, ekosystémy, ovplyvnia rozmanitosť druhov, ale aj turistiku a zdravotníctvo. Ekonomické vplyvy extrémneho počasia označuje správa ako závažné. Za posledných 11 rokov zažilo Rakúsko dvakrát storočnú povodeň.

Rakúska stratégia sa tak opiera o dva hlavné piliere. Jedným sú aktívne opatrenia zamerané na ochranu klímy, druhým je prispôsobenie sa klimatickým zmenám. Príkladom je napríklad posilnenie ochrany pred povodňami, uviedol minister životného prostredia Andrä Rupprechter.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Alpy #klimatické zmeny