Prírodné živly vyhnali z domovov viac ľudí ako vojny

Prírodné katastrofy vyhnali minulý rok z domovov trikrát viac ľudí ako vojnové konflikty. Podľa štúdie Nórskej rady pre utečencov prišlo v roku 2013 o strechu nad hlavou v dôsledku záplav, hurikánov a ďalšieho vyčíňania živlov 22 miliónov osôb.

22.09.2014 13:00
Filipíny, povodne, záchranári, pomoc Foto: ,
Tropická búrka minulý týždeň zaliala aj mesto Markina na Filipínach.
debata (3)

Správu mimovládnej organizácie špecializujúcej sa na naliehavú humanitárnu pomoc zverejnili pred summitom o klimatických zmenách, ktorý sa má konať v utorok v sídle OSN v New Yorku. Podľa správy rady v súčasnosti prichádza o domov pre prírodné nešťastia dvakrát viac ľudí ako v 70. rokoch. Organizácia tento fakt vysvetľuje okrem iného tým, že v najviac zraniteľných krajinách sa ľudia čoraz viac sťahujú do veľkých miest, ktoré ležia v oblastiach náchylných na prírodné katastrofy. „Keď udrie prírodná katastrofa, tieto rozsiahle mestské zóny sa stanú pascou. Ľudia sú natesnaní na seba a nemajú kam uniknúť,“ vysvetlil šéf Nórskej rady pre utečencov Jan Egeland, ktorý v minulosti pracoval ako koordinátor humanitárnej pomoci OSN.

Egeland vyzval politikov, aby otázku straty domovov v dôsledku prírodných katastrof zaradili medzi svoje priority. Účastníci summitu v New Yorku budú pokračovať v prípravách novej dohody o znižovaní emisií skleníkových plynov, ktorá by mala byť hotová v roku 2015. „Prírodné nešťastia sú podceňované. Je to však hrozba, ktorá postihuje desiatky miliónov ľudí ročne,“ zdôraznil Egeland. V uplynulom desaťročí muselo ročne svoje domovy v dôsledku prírodných katastrof opustiť 27 miliónov ľudí, v roku 2010 toto číslo vzrástlo na 42 miliónov. Najväčšiemu nebezpečenstvu čelia obyvatelia rozvojových krajín. Štúdia ukázala, že za posledných päť rokov bolo 80 percent ľudí vyhnaných z domovov vyčíňaním živlov z Ázie. To sa tiež potvrdilo vlani, keď takmer 19 z 22 miliónov utečencov pred prírodnými nešťastiami pochádzalo z ázijského kontinentu.

Najväčšiu katastrofu zažili Filipíny, kde tajfúny Haiyan a Trami pripravili o strechu nad hlavou 5,8 milióna ľudí. Ušetrené neboli ani bohaté krajiny ako Japonsko, kde tajfún pustošil oblasť Čubu, Spojené štáty, kde zúrili tornáda v Oklahome, či Kanada s povodňami v provincii Alberta. Kvôli týmto katastrofám bolo v Japonsku, USA a Kanade evakuovaných celkom asi 600-tisíc ľudí.

Záplavy postihujú Filipíny v monzúnovom období...
Kvôli záplavám zatvorili školy i vládne úrady.
+21Záplavy v meste Srinagar, v indickej časti...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #vojny #prírodné katastrofy