Zdivené mačky ohrozujú austrálsku prírodu

Milióny zdivených mačiek domácich ohrozujú rôznorodosť austrálskej fauny. Denne vraj totiž zabijú až 80 miliónov kusov pôvodných zvierat. Podľa ochrancov prírody je kvôli mačkám v súčasnosti kriticky ohrozená viac ako stovka druhov.

20.10.2014 12:00
mačka, mačky, divá mačka Foto:
Ilustračná fotografia
debata (2)

V Austrálii žije podľa miestneho ministerstva životného prostredia asi 15 až 20 miliónov voľne žijúcich mačiek. Každá z nich zje denne až štyroch zástupcov pôvodnej austrálskej fauny. Zdivení domáci miláčikovia majú vraj už na svedomí vymretie až 28 zvieracích druhov za uplynulých sto rokov. Okrem iného niektorých druhov bandikutov, menších klokanov, vačíc a ďalších malých hlodavcov, ale aj vtákov a jašteríc. Navyše mačky prenášajú choroby, proti ktorým nie sú pôvodné austrálske druhy odolné. Európski kolonisti doviezli mačky do Austrálie až na začiatku 19. storočia.

Podľa ochranca prírody Gregoryho Andrewsa austrálska vláda hroziace nebezpečenstvo včas rozpoznala. Ministerstvo životného prostredia vraj nedávno začalo pracovať na zvláštnej konštrukcii výbehov pre ohrozené druhy, do ktorých by sa mačky nemali dostať. Investuje vraj aj do vývoja špeciálnych otrávených návnad.

V štáte Victoria uvažujú dokonca o vypustení diablov medveďovitých, tiež známych ako tasmánsky čert, do tamojšieho národného parku. Tento vačkovec, ktorý sa inak vo voľnej prírode vyskytuje práve len v Tasmánii, by vraj mohol pre zdivené mačky predstavovať prirodzeného konkurenta pri hľadaní potravy a požierať aj ich mláďatá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #zdivené mačky