Svet bude viac chrániť ľadové medvede aj žraloky

Ľadové medvede a žraloky sa čoskoro dočkajú väčšej medzinárodnej ochrany.

10.11.2014 11:30
ľadové medvede. ľadový medveď Foto:
Biely medveď, symbol boja proti klimatickým zmenám, bude prísnejšie chránený.
debata

Cez víkend sa na tom zhodli delegáti 11. konferencie Organizácie Spojených národov o sťahovavých druhoch voľne žijúcich živočíchov v ekvádorskej metropole Quite. Na zoznam takzvaného bonnského dohovoru sa okrem nich dostane ešte viac ako ďalších tridsať druhov zvierat.

Z celkovo 32 druhov navrhnutých zvierat na zápis na zoznam Dohovoru o ochrane sťahovavých druhov voľne žijúcich živočíchov (CMS) bol nakoniec stiahnutý len lev, na ktorého vyššiu ochranu nepanovala zhoda predovšetkým medzi africkými štátmi. V uplynulých dvadsiatich rokoch pritom klesla populácia týchto šeliem až o 40 percent na približne 32-tisíc jedincov.

Na zoznam sa, naopak, dostalo viac ako dvadsať zástupcov podmorskej fauny vrátane niekoľkých druhov žralokov. „Je to historický úspech v ochrane týchto parýb,“ uviedol Ralf Sonntag z Medzinárodného fondu na ochranu zvierat (IFAW). Nádej na prežitie tak vraj teraz majú aj natoľko ohrozené druhy, ako sú manty, raje a piliare. Pre niektoré z nich totiž bude odteraz platiť absolútny zákaz lovu, pre iné prísne obmedzenia. Ročne rybári z mora vylovia približne sto miliónov žralokov a príbuzných parýb.

Z európskych návrhov na konferencii prešlo zvýšenie ochrany stredomorskej veľryby zubatej či pestro sfarbeného vtáka mandelíka. Nórsko presadilo zvýšenie ochrany ľadového medveďa, ktorý v poslednej dobe trpí predovšetkým v dôsledku topenia ľadovcov aj ťažby nerastného bohatstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #medvede #ľadový medveď #žraloky