Tuniaky sa dostali na pokraj vyhynutia

Tichomorskému tuniakovi modroplutvému, ktorý sa bežne používa ako surovina na japonské pokrmy sašimi a suši, hrozí vyhubenie, pretože globálny potravinový trh na tento druh vyvíja "trvalo neudržateľný tlak". Informoval o tom Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN), ktorý zverejnil doplnený "červený zoznam" ohrozených druhov.

19.11.2014 11:35
debata

Tuniak modroplutvý sa na ňom zaradil k čínskej rybe fugu, americkému úhorovi alebo k čínskej kobre.

Aktualizovaný zoznam IUCN zverejnila v austrálskom Sydney na Kongrese svetových parkov, ktorý sa koná raz za desaťročie. Vyzvala zároveň k lepšej správe chránených oblastí, v ktorých taktiež klesá počet ohrozených druhov.

„S každou úpravou červeného zoznamu si uvedomujeme, že naša planéta neprestajne stráca svoju neuveriteľnú rozmanitosť života, a to prevažne pre naše deštruktívne aktivity, ktoré majú uspokojiť náš rastúci hlad po zdrojoch,“ povedala generálna riaditeľka IUCN Julia Martonová-Lefévrová. Na zostavenie tohtoročného zoznamu IUCN posúdila stav 76¤199 druhov, z ktorých 22¤413 bolo vyhodnotených ako ohrozených. Tuniak sa presunul z kategórie „najmenej ohrozených“ do skupiny „ohrozené“. Tomuto druhu hrozí vyhubenie kvôli jeho používaniu do suši a sašimi, uviedla IUCN sídliaca vo Švajčiarsku. Väčšina ulovených rýb tohto druhu sú mladé kusy, ktoré sa ešte nerozmnožovali. Populácia tuniakov za posledných 22 rokov klesla o 19 až 33 percent.

Označenie „kriticky ohrozená“ dostala ryba fugu – jedna z najjedovatejších rýb na svete, ktorá je napriek tejto skutočnosti v Japonsku vyhľadávanou delikatesou. Kvôli vzrušeniu z konzumácie fugu, ako je ryba v Japonsku známa, klesla jej populácia za posledné štyri desaťročia o 99 percent. Kongres svetových parkov potrvá v Sydney dodnes. Na záver má prijať nový celosvetový program pre chránené oblasti na ďalších desať rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuniak #ohrozený druh