Ako supy dokážu stráviť svoje nechutné menu

Keby drvivá väčšina zvierat skonzumovala to, čo supy, tak by ich skolila ťažká otrava jedlom. Supy však nepohrdnú rozkladajúcim sa mäsom, a ak je koža uhynutého tvora pre ich zobáky príliš tuhá, neštítia sa vypitvať ho cez konečník.

26.11.2014 10:00
supy, mäso, zviera, jedenie, baktérie,... Foto:
Supy nepohrdnú extrémne znečisteným a rozkladajúcim sa mäsom.
debata

No ani mäso a vnútornosti znečistené fekáliami ich tráviacemu traktu nerobia problémy. Do ich tela sa pritom dostanú smrteľné mikróby ako clostrídia, fusobaktéria či dokonca baktérie antraxu.

Výskumníci z Kodanskej univerzity a Inštitútu Smithonian sa rozhodli zistiť, čo je tajomstvom nezničiteľných supích čriev. Začali tým, že vytvorili DNA profil komunity baktérií žijúcich na hlave a v tráviacom trakte 50 supov z USA. Takto zistili, že na koži tváre supov žije 528 rôznych druhov mikroorganizmov, kým v zažívacom trakte len 76. Zjavne sa teda s baktériami deje niečo radikálne, ako prechádzajú vnútrom supov.

„Naše výsledky ukazujú, že supy prešli nezvyčajnou adaptáciou na toxické baktérie. Na jednej strane supy majú extrémne silný tráviaci systém, ktorý proste funguje tak, že ničí väčšinu nebezpečných baktérií. Na druhej strane si supy vypestovali toleranciu voči smrteľným baktériám, ktoré by iné zvieratá zabili. V supoch však prežívajú a týmto vtákom nič nerobia,“ hovorí Michael Roggenbuck, ktorý výskum viedol.

Otázkou však ostáva, či clostrídia alebo fusobaktéria jednoducho len prekonajú iné baktérie a pre supy nie sú žiadnym prínosom, alebo supom aj nejako pomáhajú. „Podľa zistení vedcov je pravda aj tam aj tam. "Ostatné mikroorganizmy podľahnú preživším baktériám a tie zároveň pomáhajú supom získať z mršín živiny. "Mikrobióm vtákov je terra inkognita. No zdá sa, že vzťah medzi vtákmi a mikróbmi bol pre evolúciu vtákov rovnako dôležitý ako získanie schopnosti lietať či spievať,“ povedal spoluautor štúdie Gary Graves.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #baktérie #tráviaci systém #supy