Brazília ohlásila spomalenie úbytku dažďového pralesa

Brazília v stredu ohlásila spomalenie tempa masívneho výrubu dažďového pralesa, ktorý je považovaný za jeden z najohrozenejších pralesných ekosystémov planéty. Výrub sa oproti vlaňajšku znížil o 12 percent a jeho objem je druhý najmenší za posledné štvrťstoročie.

27.11.2014 15:30
cukrova trstina, sugar cane, prales, dazdovy... Foto:
Atlantický dažďový prales je považovaný za jeden z druhovo najbohatších.
debata

Podľa ministerky životného prostredia Izabelly Teixeirovej bolo medzi vlaňajším augustom a tohtoročným júlom vyrúbaných 4 848 štvorcových kilometrov pralesa, zatiaľ čo v predchádzajúcom dvanásťmesačnom období to bolo 5 891 štvorcových kilometrov. Najmenší objem vyrúbaného lesa zaznamenali úrady v roku 2012, keď zmizlo pod rukami drevorubačov 4 571 štvorcových kilometrov lesa.

Atlantický dažďový prales je považovaný za jeden z druhovo najbohatších. Doteraz ho zmizlo už asi 90 percent. V súčasnosti existuje v Brazílii už len 8,5 percenta súvislých plôch Atlantického pralesa nad 300 hektárov. Od roku 1988 brazílske úrady monitorujú stav zalesnenia s pomocou satelitov.

Podľa agentúry AP je informácia brazílskeho ministerstva prekvapením, pretože mnoho ochrancov životného prostredia naopak varovalo pred rastúcimi objemami výrubov. Miestni farmári si tak pripravujú pôdu pre pastvu dobytka a pestovanie sóje. Teixeirová ale trvá na svojom, aj keď upozorňuje, že napriek znižovaniu tempa výrubu problém odlesňovania trvá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #prales #výrub lesov