Morské kokosy zo Seychel kradnú pytliaci

Postup je vždy rovnaký: pytliaci si presekajú cestu v tropickom lese na seychelskom ostrove Praslin, odrežú "morský kokos" a zmiznú bez stopy.

01.12.2014 10:00
morské kokosy, kokos, palma Foto:
Morské kokosy nie sú také sladké ako tradičné kokosové orechy a v gastronómií sa zatiaľ veľmi nevyužívajú.
debata (1)

Len na palme zostane dlho jazva. Od začiatku tohto roka zmizlo v údolí Mai štyridsať obrovských semien palmy Lodoicea Seychel, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Polovicu z toho ulúpili pytliaci len počas októbra.

Lodoicea Seychel, ktorá rastie iba na Seychelských ostrovoch, plodí najväčšie semeno zo všetkých rastlín na svete. Semeno ľudia nachádzali po stáročia tisíce kilometrov od súostrovia a už od 16. storočia sa verilo, že má výnimočné liečivé účinky. Pôvodne sa semeno lovilo na mori alebo ho ľudia nachádzali na plážach na brehoch Indického oceánu. Námorníci, ktorí nikdy nevideli, že by rástlo na pevnine, si mysleli, že pochádza zo stromov koreniacich na dne morí. Tak vzniklo aj jeho meno morský kokos.

Až v 17. storočí sa zistilo, že miestom pôvodu obrieho plodu vážiaceho v priemere dvadsať kilogramov je ostrov Praslin. Potom o morský kokos záujem pomaly klesal. Nie je taký sladký ako klasický kokos a zrelý sa len ťažko rozbíja. V gastronómii sa nepoužíva. Nový záujem o morský kokos nastal po tom, čo Seychelské ostrovy získali v roku 1976 nezávislosť a začala sa rozvíjať turistika, vysvetľuje Victorin Laboudallon z rady Nadácie Seychelských ostrovov, ktorá údolie Mai spravuje.

Semeno, ktoré dostali ako dar britský princ William a jeho manželka Kate na svojej svadobnej ceste, je vyhľadávané pre svoj dekoratívny vzhľad v Ázii a najmä v Číne, ale aj pre údajné afrodiziakálne vlastnosti, odvodené od jeho tvaru pripomínajúceho ženský zadok. V roku 2008 boli v aukčnej sieni Christie 'v Paríži vydražené dva morské kokosy, jeden za 6-tisíc eur a druhý za 11-tisíc eur.

Záujem o tento unikátny orech dosiahol také rozmery, že sa úrady v roku 1978 rozhodli obchod s ním kontrolovať. Obyvatelia Seychel mohli predať semeno iba vláde, ktorá ho potom predávala doplnené o certifikát. Na nátlak obyvateľov, ktorí obviňovali úrady, že na tom zarábajú za ich chrbtom, bol tento predpis zrušený. Export semena však aj tak zostáva značne regulovaný: povolenie na to majú len štyri firmy.

Semeno, ktoré rastie len na seychelských ostrovoch Praslin a Curieuse, sa na ázijských trhoch predáva za 450 dolárov a nelegálny obchod s ním kvitne. Táto palma, vyskytujúce sa na ostrove Praslin asi v 17-tisíc exemplároch a na ostrove Curieuse asi v 10-tisíc, je teraz považovaná za ohrozenú. Na červený zoznam ohrozených druhov ju v roku 2011 zapísal Medzinárodný zväz ochrany prírody (IUCN).

„Predtým rástlo na jednej palme takmer 75 kokosov, dnes ich je tak 25. Palmy už toľko neprodukujú, pretože keď pytliaci semeno odrežú, strom je poškodený a už neprodukuje ako predtým,“ uvádza Laboudallon. Dokonca sa obáva, aby palmu nepostihol rovnaký osud ako doda maurícijského, ktorý vyhynul pred takmer 400 rokmi.

Ekologické organizácie s nevôľou pozerali na nedávny kulinársky festival organizovaný ministerstvom kultúry, kde bol hlavnou témou tento orech. Obávajú sa, aby sa nestal vyhľadávanou lahôdkou. „Nie som proti organizovaniu akcií, vďaka ktorým o sebe dávajú Seychely vo svete vedieť, ale je potrebná ostražitosť. Keby sa na jedálničku všetkých reštaurácií začali objavovať morské kokosy, čo by sme potom robili?“ hovorí riaditeľka Nadácie Seychelských ostrovov Frauke Dogleyová. Ministerstvo životného prostredia uisťuje, že má situáciu pod kontrolou. Pripravuje zákon upravujúci konzumáciu morských kokosov. Rovnako na letisku je nainštalované zariadenie, ktoré kontroluje všetku batožinu opúšťajúcu krajinu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pytliaci #kokos #morské kokosy #kokosy