JAR testuje technológiu na odpudzovanie žralokov

Juhoafrická republika začala testovať elektronický kábel, ktorý má odpudzovať žraloky. Cieľom technologického experimentu je chrániť plavcov pred napadnutím týmito morskými predátormi a neublížiť žralokom.

02.12.2014 14:15
žralok, žralok tigrovaný, potápač Foto:
Žralok tigrovaný a potápač.
debata

Vedci nainštalovali 100 metrov dlhý kábel v malej zátoke v Kapskom Meste. Kábel sa snaží využiť mimoriadne citlivý nos žralokov. Obsahuje elektródy, ktoré produkujú nízkofrekvenčné, nízkonapäťové elektrické pole. To, ako bolo preukázané, odpudzuje žraloky. Kábel nie je fyzickou prekážkou pre žraloky ani iné morské živočíchy. V zátoke má byť umiestnený skúšobne na päť mesiacov.

Technológiu vyvinuli odborníci, ktorí vymysleli aj prenosný prístroj na ochranu potápačov a surfistov pred žralokmi. Výskum okolo zariadení ukazuje, že žraloky sa odvrátia, ak narazia na elektrický prúd. Žraloky sú citlivé okolo očí, žiabier a nosa a niektorí potápači, ktorí s nimi bežne plávajú, používajú malé obušky, ak sa k nim žraloky dostanú príliš blízko.

Ak bude technológia úspešná, mohla by sa používať po celom svete. Bude tiež veľkým posunom od žraločích sietí používaných na juhoafrickom pobreží posledných 50 rokov. Tie sú však považované za nepriateľské k životnému prostrediu. „Každý plne stojí za týmto projektom, od vlády po ekológov, pretože to znamená, že menej žralokov uhynie pre zachytenie a zamotanie do žraločej siete,“ uviedol Paul Von Brek, ktorý na technológii pracuje.

Vedci si vybrali daný záliv, pretože sa tu v letných mesiacoch žraloky objavujú veľmi často. V oblasti je tiež veľmi priezračná voda, čo im pomáha lepšie sledovať, či kábel funguje. Podľa Floridskej univerzity žraloky usmrtili v období rokov 2004 až 2013 na juhoafrickom pobreží 13 osôb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #žraloky