Do Európy sa podľa vedcov vracajú veľké šelmy

Do Európy sa podľa novej štúdie švédskych vedcov uverejnenej v prestížnom časopise Science s úspechom vracajú pôvodné druhy veľkých šeliem.

20.12.2014 07:51
debata (11)

Medvede, vlky, rysy a rosomáci už vraj obývajú zhruba tretinu rozlohy starého kontinentu, ak nepočítame územie Bieloruska, Ukrajiny a európskej časti Ruska.

Desiatky rokov po tom, čo človek veľké mäsožravce v Európe takmer vyhubil, sa im vraj teraz darí čoraz lepšie. Šelmy podľa vedcov nežijú prekvapivo len v prírodných rezerváciách alebo odľahlých divočinách, ale stále častejšie aj priamo v blízkosti ľudských obydlí.

Za úspešným návratom týchto druhov do prírody stojí podľa štúdie hlavne zákonná ochrana, ktorú väčšina štátov týmto zvieratám poskytuje, ale aj väčšia tolerancia zo strany bežných ľudí, ako sú napríklad pastieri hospodárskych zvierat.

Podľa Guillamea Chaprona zo Švédskej univerzity poľnohospodárskych vied, ktorý celoeurópsku štúdiu viedol, napríklad pastieri oviec na severozápade Španielska tolerujú, že vlci lovia ich horských poníkov, pretože ich to chráni pred útokmi na cennejší dobytok. V Poľsku si zasa vraj vlkov cenia ako prirodzených regulátorov populácie diviakov.

Európsku výnimku medzi krajinami, ktoré sa šelmám podarilo opäť trvalo osídliť, tvoria len Dánsko, Belgicko, Luxembursko a Holandsko. V Škandinávii, na Balkáne, v stredovýchodnej Európe a dokonca aj v častiach Álp a Pyrenejí teraz voľne žije okolo 17-tisíc hnedých medveďov.

Na rovnakých miestach sa vyskytuje tiež zhruba 12-tisíc vlkov. Tie je možné vidieť aj v Nemecku, Taliansku, Francúzsku a na Pyrenejskom polostrove. Rysov žije po celej Európe asi 9 000 a v Škandinávii sa darí tiež 1 250 rosomákom. Všetky štyri druhy mäsožravcov naraz žijú údajne iba vo Fínsku.

Zaznamenaný pohyb medveďa na Slovensku. Foto: SHUTTERSTOCK, Pravda
medved Zaznamenaný pohyb medveďa na Slovensku.
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #medveď #vlk #šelmy #rys #rosomák