Plantáže olivovníkov ničí nová baktéria

Olivové háje na juhu Talianska výrazne poškodzuje choroba, ktorá spôsobuje prudký pokles úrody a má potenciál rozšíriť sa nielen do ďalších regiónov, ale aj na ďalšie druhy stromov a rastlín.

13.01.2015 09:30
olivy, choroba, postrek, stromy, rastliny,... Foto:
Virulentný patogén napáda najmä olivovníky, ale poškodiť môže aj citrusy či dokonca duby.
debata

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) varuje, že virulentný patogén Xylella fastidiosa predstavuje „vážnu hrozbu pre teritórium Európskej únie“. Podľa všetkého nebude ľahké šírenie ochorenia zastaviť, pretože má viacero typov a vie sa uchytiť na rôznych druhoch rastlín. „X. fastidiosa môže v Európe ohroziť viacero plodín, ako sú citrusy, vinič, mandle, broskyne či slivky. Napadnúť môže aj buky, figovníky či oleandre,“ uvádza v hodnotení rizík EFSA.

Výskyt choroby zaznamenali už aj v Severnej a Južnej Amerike. „Dokáže sa šíriť veľmi rýchlo,“ uviedol epidemiológ Stephen Parnell zo Salfordskej univerzity, ktorý sa pre EFSA zaoberá hodnotením zdravia rastlín. „Napríklad v Brazílii táto baktéria poškodzuje najmä citrusové stromy. Spočiatku sa to týkalo len pár stromov a o niekoľko rokov neskôr bolo nakazených stromov už viac ako dva milióny,“ povedal Parnell pre BBC News.

Vie sa, že táto baktéria je schopná napadnúť stovky rôznych druhov rastlín a mnoho z nich sa vyskytuje aj v Európe. Podľa Parnella v Európe sú vhodné podmienky na šírenie X. fastidiosy, no zatiaľ sa nedá presne určiť, aké veľké škody môže napáchať.

Výskyt ochorenia ako prvý zaznamenal región Puglia na juhu Talianska v októbri 2013. Najprv sa vyskytoval na mandľovníkoch a oleandroch. EFSA tvrdí, že v súčasnosti je ochorenie pod kontrolou, no rozniesť ho môžu niektoré druhy hmyzu, ktoré sa premiestňujú na väčšie vzdialenosti. Preniesť ho môže aj vietor. Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že ochorenie sa na stromoch môže prejaviť až po čase, čo sťažuje identifikáciu napadnutých oblastí. „Patogén má obdobie, keď je infekčný, no neprejavuje symptómy a je preto zložité ho odhaliť,“ vysvetľuje epidemiológ. „Preto existuje značné riziko, že ochorenie sa môže dostať do iných regiónov a krajín bez povšimnutia.“

S týmto ochorením už majú skúsenosti farmári v Brazílii a Kalifornii, no ich znalosti a spôsob boja proti ochoreniu nemusia v Európe priniesť očakávané výsledky. Dôvodom je, že tu panujú iné prírodné podmienky a žijú tu iné roznášače a iné druhy rastlín a stromov. „Treba povedať, že úrady a farmári by sa mali o tejto hrozbe informovať, pretože je vysoká pravdepodobnosť, že sa objaví ďalší región postihnutý týmto ochorením,“ uzavrel Parnell.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #choroba #olivy