Kurčatá vnímajú čísla podobne ako ľudia

Kto dostane úlohu predstaviť si čísla od jeden do desať, uvidí väčšinou v duchu rad čísel zoradených od tých najnižších vľavo po najvyššie vpravo. Táto schopnosť je v ľudskom mozgu tak hlboko zakorenená, že podľa niektorých vedcov znemožňuje človeku vysoké matematické výkony. Tím talianskych bádateľov z Univerzity v Padove teraz zistil, že podobnú schopnosť predstaviť si čísla priestorovo majú aj kurčatá, napísal vedecký časopis Science.

02.02.2015 12:00
sliepka, kura, kurča Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Malé množstvo si vraj spoja s ľavou stranou a väčšie s pravou. Vedci kurčatá najskôr vycvičili, aby hľadali múčne červy za malými plastovými panelmi. Každý panel označili červenými štvorčekmi v počte od jeden do desať. Za panelom sa cesta za potravou rozdvojovala vľavo a vpravo. Keď bol počet štvorčekov na paneli nízky, kurčatá automaticky zamierili vľavo, keď vyšší, tak doprava. Výskum podľa Science ukázal, že kurčatá prirodzene zoraďujú čísla zľava doprava.

Štúdia naznačuje, že zoraďovanie čísel zľava doprava je v ľuďoch vrodené, nie dané kultúrou alebo výchovou. Už skoršie výskumy ukázali, že aj v arabsky hovoriacich krajinách, kde sa písmená i čísla píšu sprava doľava, si ľudia v duchu predstavia číselný rad s najnižšími číslami vľavo.

Podľa amerického psychológa Tylera Marghetisa taliansky výskum iba osvetlil, že kurčatá si malé alebo väčšie množstvo spájajú s ľavou, respektíve pravou stranou, nie že by si v duchu dokázali vybaviť celý číselný rad – alebo dokonca že by mali rovnaké matematické schopnosti ako ľudia. Vedieť posúdiť množstvo, či už jedla, alebo blízkych predátorov, je kľúčové pre prežitie akéhokoľvek živočícha. Aj niektoré druhy zvierat, napríklad holuby, opice a niektoré druhy rýb, vedia do určitej miery počítať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #kurčatá #výskum #čísla #vnímanie