Potvrdené: Rok 2014 bol najteplejší

Minulý rok bol už 38. v poradí, ktorý bol teplejší ako dlhodobý priemer a zároveň vôbec najteplejším od začiatku meraní v roku 1850. Po predošlých správach vesmírnej agentúry NASA a amerického Národného úradu pre atmosféru a oceán (NOAA) to potvrdila aj Svetová meteorologická organizácia (WMO). Podľa nich až štrnásť z pätnástich najhorúcejších rokov bolo zaznamenaných od roku 2000.

03.02.2015 10:00
debata

Väčšina odborníkov túto skutočnosť pripisuje globálnemu otepľovaniu, za ktoré môže najmä spaľovanie fosílnych palív, ako je ropa a uhlie. Do atmosféry sa tak dostávajú skleníkové plyny na čele s oxidom uhličitým.

zväčšiť Foto: Pravda
globálne otepľovanie, infografika

Podľa meraní WMO bola v uplynulom roku teplota vyššia o 0,57 stupňa Celzia nad priemerom 14 stupňov z referenčného obdobia medzi rokmi 1961 až 1990. Druhé miesto v rebríčku najteplejších rokov patrí roku 2005 a tretie miesto roku 2010.

Rok 2014 bol najteplejší aj na Slovensku. Priemerná teplota bola o 0,6 stupňa vyššia ako v roku 2007, ktorý dosiaľ držal teplotný rekord. O historický rekord sa najviac zaslúžili hodnoty z meteorologických staníc na severe a severovýchode Slovenska.

„Celkový trend otepľovania je dôležitejší ako výsledky za jednotlivé roky,“ uviedol generálny sekretár WMO Michel Jarraud. „Rok 2014 bol síce najteplejší, no medzi tromi najteplejšími rokmi sú len veľmi malé rozdiely. Očakávame, že globálne otepľovanie bude pokračovať, lebo nárast skleníkových plynov v atmosfére a rast tepla v oceánoch nás predurčuje pre teplejšiu budúcnosť,“ dodal. Zároveň poznamenal, že rast teploty a extrémne prejavy počasia od záplav po dlhé obdobia sucha sú v súlade s očakávanými dôsledkami klimatických zmien.

Podľa Jarrauda je však minulý rok výnimočný tým, že zlomil doterajší teplotný rekord aj bez pričinenia fenoménu El Niño, ktorý vytvára atmosférické systémy prispievajúce k rastu globálnej teploty. Napríklad najteplejším rokom 20. storočia bol rok 1998, keď bol vplyv El Niño veľmi silný.

Prechádzajúca správa od NASA a NOAA uvádzala, že globálna teplota bola v minulom roku o 0,69 stupňa vyššia, ako je priemer za 20. storočie. Obe organizácie vychádzajú z údajov systematicky zbieraných od roku 1880.

Správa WMO o rekordne teplotnom roku bola zverejnená len pár dní pred ďalším kolom rokovaní o klimatických zmenách, ktoré sa začne 9. februára v Ženeve. Finálny summit je naplánovaný na december v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #globálne otepľovanie #WMO #NOAA