Austrálii rýchlo ubúdajú pôvodné cicavce

Divé mačky a líšky majú na svedomí "extinkčnú kalamitu" v Austrálii. Podľa výskumníkov za posledných 200 rokov v Austrálii vyhynula až desatina pôvodných druhov cicavcov a ich miesto zabrali mačkovité šelmy dovezené prevažne z Európy. Ďalšou príčinou ich rýchleho úbytku sú lesné požiare a premena životného prostredia pre potreby farmárov.

11.02.2015 13:00
kunovec severný Foto:
Kunovec severný sa tiež stáva obeťou mačiek a líšok.
debata

Austrália je pritom veľká a riedko osídlená krajina, v ktorej by sa voľne žijúcim zvieratám malo dariť. Skutočnosť je však taká, že od roku 1788 vyhynulo 11 percent z 273 pôvodných druhov cicavcov a ďalších 21 percent je ohrozených. Morským cicavcom sa darí o niečo lepšie. „Žiadna iná krajina nemá za toto obdobie také vysoké číslo vymretia pôvodných cicavcov. Výsledky nášho prieskumu sú pritom horšie, ako pôvodné odhady,“ uviedol John Woinarski z Univerzity Charlesa Darwina v žurnále Proceedings.

Populácia 56 austrálskych druhov cicavcov klesá, čo naznačuje, že strata pôvodnej biodiverzity bude pokračovať. „Rozsah tohto problému bol dlho podceňovaný, pretože úbytok populácie sa týka najmä drobných, nočných cicavcov, s ktorými sa verejnosť stretáva len zriedka,“ vysvetľuje Woinarski. Podľa neho by sa s tým dalo niečo robiť, ale bude to neľahká úloha. V Austrálii žije 15 až 23 miliónov zdivočených mačiek, ktoré v noci lovia malé cicavce. Jednou z možností záchrany ohrozených druhov by vraj mohlo byť ich presídlenie na ostrovy, kde mačky a líšky nežijú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #divá mačka #líška #mačkovité šelmy