Tigrej populácii sa v Indii darí

Od roku 2006 vzrástol počet tigrov v Indii o 60 percent. Pred dvadsiatimi rokmi pritom britská BBC predpovedala, že táto šelma do roku 2000 vyhynie.

17.02.2015 13:00
tiger Foto:
Pre zachovanie tigrej populácie a jej genetickej diverzity je potrebné udržať koridory, ktorými sa tigre premiestňujú.
debata (1)

Tento rok v januári sa však indický minister životného prostredia Prakaš Džavedekar len usmieval. „V Indii žije 70 percent svetovej populácie tigrov,“ vyhlásil. Potom sa otočil k tabuli a napísal na ňu tak túžobne očakávané číslo: 2 226. Teda oveľa viac ako v roku 2006, keď v Indii žilo len 1 411 týchto zvierat.

Ministerstvo životného prostredia zmobilizovalo 400 ľudí a šesť mimovládnych organizácií, ktoré počas jedného roka sčítavali tigre na ploche 378 118 štvorcových kilometrov, čo je zhruba rozloha Nemecka. Je to dôkaz toho, že India berie vážne otázku prežitia živočíšneho druhu, ktorý uctievajú hinduisti. Na tigrovi sedela hinduistická bohyňa Durga, keď zviedla víťazný boj s démonom.

Niektorí experti sa domnievajú, že o rozrastanie tigrej populácie sa nezaslúžili ani tak indické úrady, ako skôr mimovládne organizácie. „Počet tigrov vzrástol najmä v štátoch Kérala, Karnátaka, Maháraštra a Tamilnád,“ hovorí zoológ Valmiki Thapar. V týchto regiónoch na juhu a západe krajiny pracujú vedci sami už desať rokov bez toho, aby od úradov čokoľvek čakali. V týchto štyroch štátoch žije viac ako 40 percent indických tigrov.

Pre vedeckú obec je táto obnova tigrej populácie prvým krokom. „V krajine môže žiť až 10-tisíc tigrov,“ odhaduje zoológ Ullas Karant. Odborníci hovoria o dvoch cestách, ako to dosiahnuť. Predovšetkým je to reforma úradov, ktoré majú na starosti lesy, pod ktoré spadá starostlivosť o živočíšnu ríšu. Tieto úrady predtým mali predovšetkým spravovať hospodárenie s drevom a materiálom na výstavbu železníc. Ochrana fauny nebola ich prioritou. Úradníci sú považovaní za byrokratov, ktorým ochrana živočíšnych druhov na srdci príliš neleží. „O tigroch nič nevedia,“ hovorí Karant a odporúča, aby bola ochrana tigrov zverená mimovládnym organizáciám.

Druhou cestou je zachovanie koridorov, ktorými sa tigre premiestňujú, aby sa rozmnožovali. Tieto koridory sú kľúčové pre genetickú diverzitu a prežitie druhu. Teraz sú tieto cesty ohrozené. „Tá, ktorá leží pri hraniciach s Nepálom, medzi Corbettovým parkom na západe a rezerváciou Dudhva na východe, je pretkaná kanálmi, priemyselnými zónami a je tu vojenská základňa,“ zdôrazňuje Belinda Wrightová, riaditeľka mimovládnej organizácie Wildlife Protection Society of India. „Tiger si potom hľadá inú cestu a dostáva sa do kontaktu s človekom. Z toho potom plynú konflikty s ľuďmi, ktorých je v posledných rokoch viac,“ dodáva.

Právnik Avinaš Basker, špecializujúci sa na zákony týkajúce sa životného prostredia, sa usiluje o to, aby boli koridory zanesené do kategórie ekologicky citlivých zón. „To by umožnilo zachovať obydlia v týchto koridoroch a zabránilo by to výstavbe príliš veľkých konštrukcií,“ zdôrazňuje. Indický minister životného prostredia teraz sľúbil poskytnúť viac pozemkov a vodných zdrojov pre tigre, ale bez bližšieho spresnenia. Od svojho vlaňajšieho nástupu k moci hlási pravicová nacionalistická Indická ľudová strana program urýchlenia výstavby priemyselných podnikov a infraštruktúry, aby urýchlila ekonomický rast. Podľa ekológov hrozí nebezpečenstvo, že tomuto programu padne životné prostredie za obeť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #tiger #koridor