Bude to chlapec alebo dievča? Lemury to prezradia parfumom

Existuje mnoho mýtov o tom, ako sa dá určiť, či tehotná žena bude mať syna alebo dcéru. Údajne sa to dá uhádnuť podľa tvaru jej brucha alebo podľa toho, či má chuť viac na slané alebo na sladké. U lemurov sa dá určiť pohlavie potomka pomerne jednoducho. Gravidné samičky totiž voňajú inak, ak čakajú malého lemura alebo lemurku.

25.02.2015 12:00
debata

„Je to prvý dôkaz pri akomkoľvek druhu zvierat, že vôňa gravidných samičiek sa líši podľa toho, aké pohlavie má ich potomok,“ uviedla Christine Dreaová z Duke University v USA, ktorá výsledky bádania publikovala v žurnále Biology Letters. Dreaová a jej kolega Jeremy Crawford z Kalifornskej univerzity robili dvanástim samičkám lemurov pravidelné výtery z oblasti pohlavných orgánov pred tehotenstvom aj počas tehotenstva.

Lemury sú veľké zhruba ako mačka, majú dlhý čiernobiely chvost a produkujú charakteristický pižmový pach. Výskumníci mu zo žartu hovoria „eau de lemur.“ Tento „parfum“ je komplexný kokteil feromónov a ďalších chemických látok, ktoré podávajú informáciu o pohlaví daného jedinca, o plodnosti a ďalších charakteristikách. Vedci ho skúmali pomocou chromatografu a hmotnostnej spektrometrie a zistili, že lemurí zápach tvoria stovky zložiek. Tieto zložky sa počas tehotenstva zmenia.

Zápach lemurov v očakávaní je jednoduchší a menej silný ako pred tehotenstvom. Táto zmena je badateľnejšia najmä vtedy, ak sa im má narodiť samček a súvisí so zmenou hormónov v krvi.

Podľa Dreaovej sa hormóny počas tehotenstva dramaticky zmenia a pohlavie budúceho potomka má na to výrazný vplyv. Vedkyňa však zatiaľ nevie povedať, prečo tehotné lemury produkujú jednoduchší parfum najmä keď čakajú synov. „Možno to súvisí s výdavkami energie, pretože mať syna je pre lemury energeticky náročnejšie,“ uviedla Dreaová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #parfum #lemur