Prvým jarným lúčom sa do cesty postavil Mesiac

Astronomická aj kalendárna jar sa začína nanajvýš netradičným spôsobom. Prvým jarným lúčom sa totiž do cesty postavil Mesiac. Čiastočné zatmenie slnka bolo pozorovateľné z celej Európy a nad Slovenskom bol slnečný disk zakrytý zhruba z dvoch tretín. Nebeské predstavenie sa začalo o pol desiatej a vyvrcholilo desať minút pred jedenástou. Pozrieť si ho mohli ľudia z celej republiky.

20.03.2015 06:00 , aktualizované: 11:44
zatmenie slnka Foto: ,
Ľudia sledujú zatmenie v anglickom Cornwalle.
debata (6)

Z pevniny bolo úplné zatmenie slnka pozorovateľné len z Faerských ostrovov a zo Špicbergov. Tie už dlhšie hlásia plnú obsadenosť ubytovacích kapacít. Na Špicbergoch však je Vojtech Rušin z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied. Dobré pozorovacie podmienky, ak nebude zamračené, ešte budú na severe Škótska či na Islande. Čiastočné zatmenie však pokrylo rozsiahlu oblasť od západnej Afriky cez celú Európu až po Sibír.

Čítajte aj článok Svet sledoval zatmenie.

Čiastočné zatmenie Slnka v Barcelone.
Turistom pri pozorovaní úplného zatmenia Slnka...
+32Spoza veľkej oblačnosti miestami bolo možné...

Pri dnešnom zatmení platí, že najlepšie si ho vychutnajú tí, čo budú čo najviac na severozápade. Obyvateľom Trebišova sa však kvôli tomu neoplatí cestovať do Čadce. „Tie rozdiely budú len minimálne a pri bežnom pozorovaní prakticky nepostrehnuteľné,“ hovorí Július Koza z Astronomického ústavu SAV.

On, ako aj väčšina astronómov, apeluje najmä na to, aby si ľudia chránili zrak a zatmenie sledovali len s nasadenými špeciálnymi okuliarmi. Použiť sa dá aj zváračská prilba. Rozhodne sa nesmie do Slnka pozerať voľným okom, cez bežné slnečné okuliare, ďalekohľady či fotoaparáty. Neodporúčajú sa ani cédečka. „Prepúšťajú veľa infračerveného žiarenia, ktoré je pre oko neviditeľné, no môže ho poškodiť,“ upozorňuje Koza.

Elegantným riešením môže byť nechať si zatmenie premietnuť

Elegantným riešením môže byť nechať si zatmenie premietnuť. Stačí do papiera urobiť malú dierku, nasmerovať ho k Slnku a svetlo, ktoré cez dierku prejde premietnuť na druhý papier alebo stenu. V prípade núdze sa dá rovnaký princíp využiť napríklad aj pomocou tenisky. Stačí vytiahnuť šnúrku a zatmenie premietať cez dierky na teniske.

Zatmenie slnka nastáva v čase okolo novu Mesiaca, keď sa Mesiac pri svojom orbitálnom pohybe okolo Zeme dostane do blízkosti spojnice Zem – Slnko. Vtedy tieň Mesiaca opíše na povrchu Zeme úzky pás, z ktorého je pozorovateľné úplné zatmenie. Z rozsiahlych oblastí okolo tohto pásu je zatmenie pozorovateľné iba ako čiastočné. Pri každom úplnom zatmení slnka je možné pozorovať aj čiastočné zatmenie. To však neplatí naopak. Čiastočné zatmenie nemusí mať úplnú fázu. V dlhodobom priemere nastávajú ročne spravidla dve zatmenia slnka a dve zatmenia mesiaca.

Najbližšie zatmenie slnka nastane 13. septembra 2015 a bude pozorovateľné iba ako čiastočné z Južnej Afriky, Madagaskaru a Antarktídy. Úplné zatmenie slnka pozorovateľné zo severnej časti Slovenska nastane až v budúcom storočí 7. októbra 2135 a potrvá 3 minúty 18 sekúnd. Bratislava však bude mimo pásu totality. Na najbližšie úplné zatmenie trvajúce iba 30 sekúnd musí hlavné mesto čakať až do 16. mája 2227.

Zatmenie so sebou prinesie aj jeden nečakaný problém

Dnešné zatmenie však so sebou prinesie aj jeden nečakaný problém, ktorý pri poslednom výraznom zatmení nad Európu v roku 1999 ešte nebolo treba riešiť. Odvtedy však prudko narástli kapacity slnečných elektrární. Najviac ich je v Nemecku a Taliansku. Pri zatmení Slnka rýchlo klesne ich výkon a potom opäť rýchlo nabehne. „Je to ako keby ste každú minútu vypli jednu stredne veľkú tepelnú elektráreň,“ opisuje situáciu, na ktorú sa pripravuje Nemecko, spoločnosť Opower.

V najhoršom prípade tento skokový výpadok a skokový nárast produkcie elektriny môže spôsobiť blackout – plošný výpadok elektriny. A keďže elektrické siete v Európe sú navzájom poprepájané, táto nárazová vlna v dodávkach sa môže prejaviť kdekoľvek.

Európski prevádzkovatelia elektrizačných sústav sa preto na zatmenie slnka pripravovali niekoľko mesiacov. Tvrdia, že situáciu zvládnu. „Slovensko je v pásme, ktoré zatmenie zasiahne, no podiel výroby elektriny zo slnka možno nahradiť využitím regulačných rezerv ostatných zdrojov zapojených v našej sústave,“ uviedol Norbert Deák, hovorca Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. „Na udalosti spojené s 20. marcom sme vytvorili špeciálny tím. Neočakávame však, že by došlo k výpadku dodávok prúdu,“ povedal Markus Pederiva, hovorca rakúskej APG.

Komplikovanejšia je situácia v Nemecku a pri jasnej oblohe bude výpadok solárnych elektrární najciteľnejší. „Ak krajiny, ktoré majú veľký podiel solárnych zdrojov situáciu u seba nezvládnu, tak prenesú problémy do okolitých sústav a môže dôjsť k výpadku elektriny vo veľkej časti prepojenej celoeurópskej prenosovej sústavy,“ dodal Deák.

Článok vznikol pred zatmením, je doplnený o aktuálne fotografie zo zatmenia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #jarná rovnodennosť #zatmenie slnka #Astronomický ústav SAV