Objavili fosílie zatiaľ neznámeho druhu obrieho obojživelníka

Nový druh obrovského obojživelníka s ostrými zubami, ktorý žil pred 220 miliónmi rokov, objavili vedci na juhu Portugalska. Stovky týchto živočíchov tu zahynuli na tom istom mieste, zrejme pri vyschnutí jedného z jazier, a zanechali po sebe veľké množstvo skamenených kostí. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na americký časopis Journal of Vertebrae paleontológ.

24.03.2015 16:00
debata (1)
teve Brusatte pri odkrývaní fosílií v Portugalsku. Foto: SITA/AP
Steve Brusatte, paleontológ, salamandra, folísie teve Brusatte pri odkrývaní fosílií v Portugalsku.

Hoci spomínané dva metre dlhé zviera je príbuzné súčasných mlokov, jeho spôsob života sa zrejme podobal skôr krokodílom. Možno predpokladať, že lovil ryby a srdnato bojoval so svojimi súpermi na brehu.

„Je to v podstate mlok o veľkosti automobilu,“ vyhlásil americký paleontológ pôsobiaci na britskej Edinburskej univerzite Steve Brusatte, ktorý výskum viedol. „Tieto mohutné obojživelníky boli predchodcami dnešných žiab, mlokov a mlokov,“ dodal.

Ako podotýka spravodajský server BBC News, Metoposaurus algarvensis trónil na vrchole potravinového reťazca. „Má plochou hlavu a stovky ostrých zubov,“ upozornil Brusatte.

Pripomenul tiež, že ku koncu obdobia triasu (pred 230 až 190 miliónmi rokov) boli dinosaury a cicavce ešte malými a okrajovými druhmi a Zem ovládali monštrá typu uvedeného obrieho obojživelníka. Niektoré z nich pritom dosahovali dĺžku až desiatich metrov.

Napriek ich prevahe Metoposaurus algarvensis a živočíchy jemu príbuzní vyhynuli na sklonku triasu, keď svetom otriasali mohutné sopečné erupcie. „Svojím spôsobom to bolo vymretie týchto tvorov, ktoré umožnilo dinosaurom a cicavcom prevziať nadvládu,“ konštatoval Brusatte.

V portugalskom regióne Algarve vedci našli fosílie najmenej desiatich zástupcov druhu Metoposaurus algarvensis a očakávajú, že nájdu skameneliny stoviek ďalších.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #fosílie #paleontológ #obojživelník