Opice podľa vedcov vedia 'predpovedať' budúcnosť

Štúdia robená na opiciach ukázala, že v ich mozgu sú neuróny, ktoré "predvídajú" budúcnosť. Vedci dúfajú, že ich výskum môže nájsť nové cesty, ako liečiť niektoré choroby, ako je napríklad autizmus.

07.04.2015 13:30
debata
Sociálne interakcie nútia... Foto: SHUTTERSTOCK, MARC HALL/NCSU
opice, Sociálne interakcie nútia "predvídať" aj opice.

Napríklad ak môžeme predpokladať, že náš bozk bude opätovaný, ovplyvní to naše vzťahy či priateľstvo. Všetky naše sociálne interakcie nás nútia predvídať, alebo aspoň snažiť sa predvídať, ako budú druhí uvažovať a konať. Tím amerických vedcov objavil, ktoré špecifické mozgové bunky nám umožňujú „predpovedať“ budúcnosť. Svoj výskum robili na opiciach, ale predpokladá sa, že tieto bunky sa „správajú“ rovnakým spôsobom aj u človeka.

Keren Haroushová a Ziv Williams z Harvard Medical School v Bostone vybrali niekoľko opíc, aby hrali hru, ktorá sa používa na štúdium spolupráce. Opice sedeli jedna vedľa druhej a mali sa rozhodnúť, či budú, alebo nebudú spolupracovať s druhou pri pohybovaní pákovým ovládačom. Ak ho posunuli smerom k žltému krúžku, znamenalo to, že chcú spolupracovať, ak ho otočili smerom k modrému trojuholníku, znamenalo to, že teraz spolupracovať nechcú.

Žiadne zo zvierat nemohlo vidieť tvár druhého ani náznak toho, ako bude druhé zviera reagovať. Keď opice spolupracovali, dostali štyri kvapky ovocnej šťavy. Ak jedna spolupracovala a tá druhá nie, dostala prvá jednu kvapku a druhá šesť. Keď obe odmietli spolupracovať, dostali po dvoch kvapkách. Len čo vykonali opice svoj výber, mohli vidieť, ako reagovala tá druhá. Opice hrali túto hru tisíckrát. A práve tak ako ľudia boli ochotné viac spolupracovať, keď zistili, že pri predchádzajúcom kole tá druhá tiež spolupracovala.

Počas experimentu vedci zaznamenali mozgovú aktivitu buniek lokalizovaných do prednej cingulárnej kôry opíc, čo je oblasť mozgu, o ktorej sa usudzuje že hrá úlohu v procese rozhodovania. Ukázalo sa, že aktivita jedného špecifického celku neurónov je spojená s urobenými rozhodnutiami. Ale v momente, keď je v hre dôležité predvídať zámery protivníka, objavili vedci iný celok neurónov vnútri rovnakej oblasti, ktoré sú zrejme zodpovedné za predvídanie krokov iných opíc. Podľa výskumníkov tieto neuróny hrajú úlohu pri predvídaní zámerov druhých.

Aby vedci výsledky výskumu potvrdili, opakovali experiment s rovnakými opicami a nechali ich hrať proti počítaču. Tentoraz boli opice menej ochotné spolupracovať. Nakoniec vedci prerušili aktivitu týchto „predvídajúcich“ neurónov tým, že ich paralyzovali slabými elektrickými impulzmi, keď opice hrali medzi sebou. Aj v tomto prípade boli zvieratá menej ochotné medzi sebou spolupracovať, bez ohľadu na predošlú spoluprácu. Haroushová a Williams konštatovali, že ich objav môže prispieť k vývoju novej liečby pre také choroby, ako je autizmus a sociálne poruchy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #budúcnosť #opice #autizmus