Vráskavcom dlhoplutvým môžu znížiť stupeň ochrany

Americký Úrad pre administráciu rybárskych oblastí navrhuje zmeniť spôsob ochrany vráskavca dlhoplutvého (Megaptera novaeangliae) po tom, čo počet týchto veľrýb vo viacerých oblastiach sveta vzrástol.

24.04.2015 13:00
vráskavec Foto:
Vráskavce chcú podeliť podľa populácií a selektívne ich chrániť.
debata

Populáciu vráskavca dlhoplutvého chcú rozdeliť podľa 14 teritoriálnych zón, pričom v každej by vráskavcom prináležal iný stupeň ochrany. V súčasnosti odborníci vráskavca dlhoplutvého klasifikujú ako ohrozený druh bez ohľadu na to, v akých vodách sa nachádza.

„Keďže vieme čoraz viac o tomto druhu a uvedomujeme si, že populácie v týchto zónach sú od seba nezávislé, oddelenie by nám umožnilo zamerať sa na ochranu tých jedincov, ktoré to potrebujú najviac,“ vysvetlila Eileen Sobecková z agentúry NOAA Fisheries. Podľa návrhu by vráskavec dlhoplutvý mal najvyššiu ochranu v Arabskom mori a vo vodách v okolí Kapverdských ostrovov západne od Afriky. Nižšia ochrana by mu prináležala vo vodách pri Strednej Amerike a v severozápadnom Pacifiku južne od Japonska. Vráskavce nachádzajúce sa vo zvyšných zónach, kam patria napríklad vody USA pri Havaji a Kalifornii, Mexika či Austrálie, by boli mimo rizika.

Vráskavec dlhoplutvý dorastá do veľkosti 18 metrov a obýva pobrežné vody i otvorené moria a oceány. Jeho prsné plutvy dosahujú dĺžku až 4,5 metra. Celková populácia vráskavca dlhoplutvého dosahuje v súčasnosti približne 50-tisíc jedincov. Ich lov zakázali v roku 1966. Návrh organizácie NOAA Fisheries môže verejnosť pripomienkovať 90 dní. Odborníci však upozorňujú, že zvýšenie populácie vráskavca dlhoplutvého sa podarilo vďaka vysokej ochrane, ktorú teraz agentúra navrhuje upraviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vráskavec #veľryba #vráskavec dlhoplutvý